Svijet

Japan u recesiji, procjenjuje se da će biti još gore

Autor: Biznis.ba
Japan u recesiji, procjenjuje se da će biti još gore

Japanska ekonomija upala je u recesiju, a vrlo je moguće da će pandemija koronavirusa napraviti stvar još gorom.

Treća najveća svjetska ekonomija smanjila se za 0,9 posto u periodu Januar-Mart u poređenu sa prethodnim kvartalom objavila je to japanska vlada danas. Ovaj pad je još dramatičniji ako se pretpostavlja na godišnjem nivou - 3,4 posto, prenosi CNN.

Izneseni rezultati su nešto bolji od prognoziranih, u svojoj analizi Refinitiv je procijenio ekonomski pad od 1.2 posto. Bez obzira na to pad je i dalje dovoljno veliki da znači ulazak države u receziju.

Japanska ekonomija je imala problema i prije izbijanja zaraze. Ekonomska aktivnost je smanjena prošle godine nakon što je država upila povećan porez na promet. Dodatni problem napravio je tajfun Hagibis, snažna oluja koja je zaledila ekonomiju i uticala na posljednji pad.

Analitičari objašnjavaju da zbog kasnijeg dolaska epidemije u Japan najgore tek čeka Japan. Oni smatraju da je epidemija uticala na japanski pad samo u martu.

Kao i brojne druge zemlje pogođene virusom i Japan je bio primoran zatvoriti privatne poslove, trgovine i slično što je naravno uticalo na ekonomske aktivnosti. Privatna potrošnja koja čini polovinu Japanske ekonomije, još prije proglašenja vanrednog stanja i zatvaranja države, pala je za 0,7 posto.

Zbog svega analitičar Tom Learmouth procjenjuje da će April i Maj biti još gori.

Biznis.ba