Svijet

Kineska potražnja za Saudijskom sirovom naftom niskom nivou

Autor: Biznis.ba
Kineska potražnja za Saudijskom sirovom naftom niskom nivou
Foto: Energetika.ba

Potražnja kineskih rafinerija za sirovom naftom Saudi Aramco (2222.SE) za januar najniža je u posljednjih pet mjeseci, rekli su u ponedjeljak izvori Reutersa, jer su cijene više od očekivanih navele kupce da traže jeftiniju ponudu.

Kineske rafinerije su nominovale oko 40 miliona barela za januarski utovar, što je pad sa oko 46 miliona u decembru, rekli su izvori iz trgovine, što je najmanja nominovana količina od avgusta.

Aramco je obavijestio neke kupce iz Sjeverne Azije da će isporučiti pune ugovorene količine u januaru uprkos dobrovoljnoj obavezi Saudijske Arabije da smanji proizvodnju sirove nafte, rekli su izvori pod uvjetom anonimnosti jer nisu ovlašteni da govore javno.

Saudijska Arabija je početkom decembra objavila da će svoje sadašnje dobrovoljno smanjenje od 1 milion barela dnevno (bpd) prebaciti na prvo tromjesečje 2024. kao dio napora proizvođača OPEC+ da podrže cijene nafte.
Dok su januarske zvanične cijene nafte za Aziju u kraljevstvu postavljene mnogo više od tržišnih očekivanja, cijene za druge slične vrste nafte procijenjene su na mnogo nižim nivoima.

Spot premije za srednje kiselu omansku naftu i lagano kiselu naftu Murban u prosjeku su iznosile oko 0,50 do 0,60 dolara po barelu u odnosu na kotacije u Dubaiju do sada ovog mjeseca, što je njihov najniži nivo u skoro tri godine.

Uži raspon između nafte vezane za Brent i Dubai čini prevlačenje arbitražnog tereta iz daljih ekonomičnijim za azijske rafinerije, što također smanjuje potražnju za skupom saudijskom naftom.​

Uprkos visokim saudijskim cijenama, rafinerije u drugim sjevernoazijskim zemljama nisu tražile niže nominacije, kažu ljudi.

- Vjerujem da mnogi razmišljaju o smanjenju obima isporuke. Ali nije nam lako to učiniti. Moramo održavati dobre odnose sa Saudijskom Arabijom zbog zabrinutosti za energetsku sigurnost, rekao je jedan trgovac iz japanske rafinerije.