Svijet

Kompanija u Italiji odustaje od proizvodnje vina sa likom Hitlera i Mussolinija

Autor: Biznis.ba
Kompanija u Italiji odustaje od proizvodnje vina sa likom Hitlera i Mussolinija

Porodica Lunardelli iz Udina, koja još od 1995. godine proizvodi vino na čijim se flašama nalaze etikete sa slikama Hitlera, Mussolinija, Stalina, Lenina, Che Guevare i Napoleona, prestaće sa proizvodnjom od 2023. godine. Naime, nakon najnovijih polemika koje stižu iz Njemačke i Austrije, kompanija koja ima sjedište u Pasian di Pratu u provinciji Udine, odlučila je da ne proizvodi više vina koja su već više od 25 godina dio takozvane "Istorijske serije".

Nakon što se u Njemačkoj i Austriji proširila vijest da je ovog ljeta veliki broj njemačkih turista kupovao vino koje je već godinama “kultni predmet među kolekcionarima“, kompanija je odlučila da je vrijeme da prestane sa proizvodnjom, jer to svakako nije prvi put da im stižu prigovori i optužbe da propagiraju nacizam, piše RTS.

Naime, etikete su posvećene Trećem Rajhu, prikazuju nacističkog vođu uz slogane “Mein Fuhrer“ (Moj vođa), zatim “Sieg Heil“, i “Ein Volk, Ein Reich, Ein Fuhrer“ (Jedan narod, jedan Rajh, jedan vođa).

Ovog ljeta je austrijski hirurg Dagmar Millesi ostala zapanjena činjenicom da je ogroman broj austrijskih i njemačkih turista odlazio u mjesta u kojima se prodaje ovo vino – kako bi ga kupili.

Ono što ju je zapanjilo, kako piše Times, jeste činjenica da se vino nalazi u slobodnoj prodaji u samoposlugama, te da joj je prodavac objasnio da Nijemci jako vole da kupuju to vino.

Naime, u toj zemlji kao i u Austriji, zakonom je zabranjeno prodavanje svega što sadrži nacistička obilježja poput kukastog krsta, što u Italiji nije slučaj.

Još 2012. godine, jevrejski advokat Matthew Hirsch iz Philadelphie je primjetio ova vina u jednom malom gradu na jezeru Garda dok je bio na odmoru u Italiji i vlasnik mu je objasnio da se radi o nečemu što je dio istorije.

Još tada je ministar za integracije Andrea Riccardi izjavio da želi da naglasi da italijanski Ustav i italijanska kultura odbijaju nacizam, antisemitizam i nacifašizam i da prodaja tih vina vrijeđa sjećanje na milione ljudi koji su stradali za vrijeme fašizma i da kompromituje imidž Italije u svijetu.

Centar „Simon Wiesenthal“, fondacija posvećena Holokaustu, osudila je prodaju ovih predmeta dok je bivši gradonačelnik Riminija Andrea Grassi za The Times of Izrael izjavio da je svaki pokušaj da učine nelegalnim ove proizvode bio bezuspješan.

Andrea Lunardelli izjavio je juče za italijanske medije da će od sledeće godine prestati sa proizvodnjom ove serije vina koju je 1995. lansirao njegov otac Alessandro, koji je i osnovao kompaniju još 1967. godine.

„Prije izvjesnog vremena, mom ocu je prijećeno smrću, pošto je ruska propaganda rekla da je ovo znak postojanja nacizma u Italiji. Mi nismo nacisti i mi ne podržavamo fašizam, mi smo u prošlosti dobili tri puta na sudu“, izjavio je Lunardelli mlađi, koji je ipak odlučio da prestane sa proizvodnjom 125 etiketa vina posvećenih istorijskim ličnostima i diktatorima.

Ova kompanija je proizvodila 20.000 flaša ovog vina od kojih je 12.000 bilo posvećeno Hitleru, a 6.000 Mussoliniju.

Drugi slučajevi

Inače, ovo nije jedina kompanija koja u Italiji nudi proizvode sa likovima Hitlera i Mussolinija. Fabio Bogo, koji je vlasnik kompanije „Nostalgična vina“ sa sjedištem u Sedicu, provincija Belluno, izjavio je za medije da se najviše prodaju flaše sa etiketom Hitlera, a potom i Mussolinija.

„Svjestan sam da naše etikete izazivaju polemike“, izjavio je i dodao: „Ali ako mašeš zastavom Milana, onaj ko navija za Juventus će se naljutiti. Ja se ne bavim politikom, štampam etikete sa slikama Che Guevare, Stalina, Mussolinija i Hitlera, što nije krivično djelo“.

Sa porastom pripadnika desnice, raste i potražnja za ovim vinima, najveći broj klijenata je iz Austrije, Njemačke, Poljske, Češke, ali i iz same Italije, poput regiona Veneto, zatim Jadranske rivijere, San Marina i Sicilije.

„Moji proizvodi se mogu kupiti i online, i stižu čak i u Ameriku, a posao je porastao za 60 odsto“, izjavio je.

„Sve je krenulo od momenta kada me je jedan prijatelj pitao da mu odštampam etikete dučea za jedan događaj i pomislio sam da bi to mogao biti dobar biznis. Ne interesuje me šta su radili dok su bili živi, nešto dobro su sigurno uradili kao i mnogo toga lošeg, a nisam ja kriv što to dobro ide. Ne možemo prestati sa proizvodnjom, jer ako je tako onda bi duče morao da bude skinut sa kalendara i iz školskih knjiga“.

Restorani posvećeni Mussoliniju

U Italiji postoji nekoliko restorana koji su posvećeni fašističkom vođi. Jedan od njih je „Il Federale“ i već više od pedeset godina je otvoren u mjestu Artena kod Rima.

Klijenti su uglavnom pripadnici desnice koje vlasnica Adelaide, kako kaže za medije, najviše voli.

Čitav restoran je posvećen Mussoliniju, poput muzeja, pa i jela koja su na jelovniku nose nazive koji potiču iz fašističkog doba.

Drugi je poznati restoran „Oskar“ u centru Milana, koga definišu nostalgičnim fašističkim lokalom koji nudi obilne porcije hrane. U njemu se nalaze brojne fotografije Mussolinija, simboli, slike sa romanskim pozdravom i sve ono što je posvećeno toj ideologiji.

(RTS)