Svijet

Libra, kriptovaluta Facebooka, izgubila podršku eBaya i Mastercarda

Autor: Biznis.ba
Libra, kriptovaluta Facebooka, izgubila podršku eBaya i Mastercarda
"Visa je odlučila da se trenutno ne pridružuje Libri. Nastavit ćemo da procjenjujemo i naša konačna odluka će biti određena nizom faktora, uključujući sposobnost Libre da u potpunosti zadovolji sva naša očekivanja", rekao je portparol Vise.

Povlačenja ostavljaju Libru bez većeg dijela američkog kapitala, što je ozbiljan problem za realizaciju novih projekata. Informacije o povlačenju dolaze samo sedmicu nakon što se PayPal (bivša podružnica eBaya) povukao iz navedene asocijacije.

Prvi službeni sastanak Vijeća Libre je zakazano za sutra, 14. oktobar, u Ženevi. Taj će sastanak vjerojatno rezultirati konkretnijim opredjeljenjima svih uključenih članica. Ipak, status Libre i dalje je nesiguran iako se vodeći ljudi okupljeni oko ove kriptovalute nadaju da će nadići početne kritike projekta.

"Izuzetno poštujemo viziju Libre. Međutim, eBay je donio odluku da ne ide dalje. Trenutno smo fokusirani na uvođenje specijaliziranog iskustva plaćanja eBaya za naše klijente", stoji u saopćenju eBaya.

Stripe je dao slično objašnjenje za svoje povlačenje, dok iz Mastercarda nisu bili spremni za komentar.

"Stripe podržava projekte koji imaju za cilj da internet trgovinu učine dostupnijom ljudima širom svijeta. Libra ima ovaj potencijal. Pomno ćemo pratiti njen napredak i ostat ćemo otvoreni za saradnju s Libra Association u kasnijoj fazi", naveli su iz Stripea.

Kao odgovor na povlačenje, Dante Disparte iz Libre zahvalio je kompanijama na njihovoj stalnoj podršci misiji organizacije.

"Fokusirani smo na napredak i nastavak izgradnje snažne asocijacije nekih vodećih svjetskih preduzeća i drugih zainteresiranih strana. Radujemo se što će se uskoro održati inaugurativni sastanak Vijeća Libre i što će biti najavljeni inicijalni članovi Libra Associationa", rekao je Disparte.

Preostali članovi Libre suočeni su sa sve većim pritiskom vlada i regulatora, od kojih mnogi vide projekt kao prijetnju postojećem finansijskom sistemu. U srijedu su dva demokratska senatora pozvala Visu, Mastercard i Stripe da preispitaju svoju povezanost s Librom, rekavši da bi ona mogla imati značajne regulatorne posljedice za bilo koji već postojeći način plaćanja.

Biznis.ba