Svijet

Ljajić: Ako se ovako nastavi, srpske robe neće biti na Kosovu

Autor: Biznis.ba
Ljajić: Ako se ovako nastavi, srpske robe neće biti na Kosovu
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je od 21. novembra do 11. decembra na Kosovo plasirano za 30 miliona eura manje robe iz centralne Srbije u odnosu na isti period lani.

On je upozorio da robe srpskog porijekla na Kosovu gotovo da neće biti ako ostanu carine Prištine od 100 posto.

"Ta šteta je ogromna i ukoliko se nastavi insistiranje na dodatnim tarifama to praktično znači da je potpuno obustavljena trgovina, izuzev sporadično međunarodnih brendova koji i dalje plasiraju robu", rekao je Ljajić za Televiziju "Prva", prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, uz to, i jednostrana odluka Prištine o formiranju vojske je mjera koja ne doprinosi stabilizovanju regiona.

"Međunarodna zajednica nema jasan stav o tome. Videli ste reagovanje NATO-a, koji se protivi, SAD koje podržavaju, EU koja je između", naveo je on.

Ljajić je ocijenio da današnja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a neće riješiti postojeće probleme, naglasivši istovremeno da je važno bude održana.

"Problem mora da se internacionalizuje, ovo je jedna od situacija u kojoj Srbija ničim nije doprinela da dođe do ovakve političke krize u odnosima Beograda i Prištine", istakao je on.

Biznis.ba