Svijet

Macron najavio ulaganje 30 milijardi eura s ciljem reindustrijalizacije Francuske

Autor: Biznis.ba
Macron najavio ulaganje 30 milijardi eura s ciljem reindustrijalizacije Francuske

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će Francuska ima za cilj postati lider u tzv. zelenom vodiku do 2030. godine i izgraditi nove, manje nuklearne reaktore predstavivši petogodišnji plan ulaganja usmjeren na poticanje industrije.

"Moramo voditi bitku za inovacije i industrijalizaciju u isto vrijeme", rekao je francuski predsjednik na skupu poslovnih lidera i mladih poduzetnika, otkrivajući planove za ulaganje 30 milijardi eura za "reindustrijalizaciju" zemlje.

Macron je govorio šest mjeseci uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, na kojima očekuje drugi petogodišnji mandat u Jelisejskoj palači.

Izlažući neke od ciljeva plana, Macron je rekao da će Francuska izgraditi mali modularni reaktor, kao i dvije megafabrike za proizvodnju zelenog vodika, sve do kraja decenije. Također će proizvoditi veliki broj električnih vozila.

Rekao je da će njegova dugoročna mapa puta, nazvana "Francuska 2030", dati ključnu ulogu malim, agilnim start-up kompanijama u izgradnji industrijske budućnosti Francuske, uz dobro uspostavljene divove.

Ukazujući na nedostatak maski za lice kada je pandemija Covid-19 prvi put pogodila, Macron je rekao da je pandemija otkrila ranjivosti i istaknula potrebu za inovacijama i industrijskim sposobnostima blizu kuće.

"Moramo obnoviti okvir kako bismo osigurali produktivnu nezavisnost Francuske i Evrope", rekao je on, naglašavajući da bi inovacije bile ključne usred globalne konkurencije za liderstvo i pristup sirovinama. "Pobjednik uzima sve", dodao je.

30 milijardi eura dolazi kao dodatak planu oporavka od 100 milijardi eura koji je najavljen prošle godine za pomoć Francuskoj u prevladavanju pandemije koronavirusa, od kojih je veliki dio otišao na promicanje zelenije energetske politike.

Biznis.ba