Kritike na račun vlade

Mašinovođe blokirale Veliku Britaniju zbog malih plata

Autor: Biznis.ba
Mašinovođe blokirale Veliku Britaniju zbog malih plata
Foto: Unsplash

Većina britanskih vozača vozova štrajkuje danas zbog dvogodišnje rasprave sa vladom o povećanju plata, prenosi Sky news.

U trećem štrajku u posljednja četiri dana, članovi sindikata Udruženog društva lokomotivskih inženjera i vatrogasaca (ASLEF) su obustavili veliki dio voznih usluga u 16 željezničkih kompanija, naročito na istoku Velike Britanije, a također su ukinuli i prekovremeni rad ponedjeljkom i utorkom.

Generalni sekretar ASLEF Mik Vilan kritikovao je britansku vladu i željezničke kompanije zbog manjka kontakta sa sindikatom u prethodnih godinu dana, i rekao da je ta razmirica napravila štetu industriji od dvije milijarde funti, što "daleko više nego što bi koštalo da se razriješi konflikt".

Iz britanskog Odjeljenja za transport napominju da je ASLEF "jedini željeznički sindikat koji nastavlja da štrajkuje", kao i da su "nesuglasice sa drugim sindikatima riješene".

On je dodao da je ponuda o prosječnim platama vozača vozova od 60.000 do 65.000 funti godišnje za četvorodnevnu radnu nedjelju i dalje dostupna, prenosi Tanjug.

Britanska vlada je prošle godine usvojila zakon kojim dozvoljava željezničkim kompanijama da prinude radnike da obavljaju "minimalni nivo usluga", ali se i dalje nijedna kompanija nije odlučila na takav potez.