Svijet

Ministri zemalja G7 protiv neregulisane upotrebe kriptovaluta

Autor: Biznis.ba
Ministri zemalja G7 protiv neregulisane upotrebe kriptovaluta

Ministri finansija zemalja G7 upozorili su danas da kriptovalite, poput najavljene Facebookove libre, ne treba koristiti prije rješavanja "ozbiljnih regulatornih i sistemskih" pitanja.

U zaključcima sa sastanka u Šantijiu, blizu Pariza, navodi se da će digitalne valute, da bi se koristile kao stvarne valute, morati da ispune "najviše standarde" finansijskih regulativa radi sprečavanja pranja novca ili prijetnji po stabilnost bankarskog i finansijskog sistema.

U saopštenju se navodi da su se ministri, uključujući francuskog domaćina Bruna Le Mera i američkog ministra finansija Stivena Mnučina, složili da ove primjedbe moraju biti riješene "prije implementacije ovakvih projekata".

U tekstu se dodaje da sedam najbogatijih država očekuju da do januara sljedeće godine bude sastavljen okvir globalnog sporazuma o oporezivanju digitalnog poslovanja, prenio je AP.

Ministri navode da bi sporazum omogućio oporezivanje kompanija u zemljama u kojima one fizički nisu prisutne i da bi njime bio utvrđen forum za arbitražu.

(NN)