Prvi put u historiji

Moody's snizio kreditni rejting Izraela

Autor: Biznis.ba
Moody's snizio kreditni rejting Izraela
Moody's / Biznis.ba

Moody's je snizio kreditni rejting Izraela na “A2” uz negativnu prognozu, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu to prokomentirao rekavši: “Izraelska ekonomija je jaka, a razlog smanjenja kreditnog rejtinga jeste činjenica da je naša zemlja u ratu”.

Medijski izvještaji navode da je ovo smanjenje prvo u historiji Izraela.

Moody's je naveo da je razlog snižavanja kreditnog rejtinga Izraela rat s Islamskim pokretom otpora Hamas i ono (snižavanje kreditnog rejtinga Izraela) je jedna od posljedica tog rata. Ista agencija također očekuje da će teret duga u Izraelu porasti u odnosu na onaj očekivani od prije rata u Gazi.

Moody's je dodao da rizici od eskalacije sukoba s Hezbolahom i dalje postoje, što povećava mogućnost značajnog negativnog utjecaja na izraelsku ekonomiju.

U međuvremenu, Netanyahu je brzo umanjio važnost smanjenja kreditnog rejtinga Izraela, ističući da je ekonomija zemlje još uvijek jaka, te da se smanjenje kreditnog rejtinga ima posmatrati isključivo kao rezultat rata, dodajući da će se “ekonomija ponovo vratiti svom oporavku nakon pobjede”.

Kreditni rejting neke zemlje obično odražava njenu sposobnost da dobije kredit, kao i stepen povjerenja u njenu sposobnost da na vrijeme izmiri svoje finansijske obaveze.

Što je njen rejting bolji, to su manji rizici vezani za njeno zaduženje, čime se dobijaju bolji uslovi i niži troškovi zaduživanja.

Prema pisanju lista Yedioth Ahronoth, ovaj korak može dovesti do još jednog pada rejtinga, ukoliko se pogorša sigurnosna, geopolitička i ekonomska situacija Izraela.

List je objasnio da su Netanyahu i visoki zvaničnici u izraelskom ministarstvu finansija proteklih dana pokušali da spriječe pad rejtinga u svojim razgovorima sa ekonomistima Moody'sa, uz objašnjenje da je ekonomija stabilna i da nikada ranije nije bio slučaj da zemlja nije vratila dugove na vrijeme ili da nije brzo izašla iz ekonomske krize.

Izrael strahuje da će druge dvije velike rejting kompanije, Standard & Poor's i Fitch, uskoro, također, smanjiti kreditni rejting Tel Aviva, navodi se u izvještaju Anadolije.

Prema novinama Yedioth Ahronoth, “očekuje se da će ovo smanjenje kreditnog rejtinga, koje je prvo takve vrste otkako je Izrael uključen u njega 1998. godine, dovesti do povećanja kamatne stope na kredite koje je država prinuđena uzimati, a zbog tekućeg rata na južnom frontu i nestabilnosti na sjevernom frontu”.

Odluka Moody'sa će dovesti i do povećanja kamatnih stopa za izraelske kompanije i porodice, kao i mogućeg pada cijena akcija na berzi u Tel Avivu i slabljenja šekela u odnosu na strane valute u bliskoj budućnosti, navodi isti izvor.