Svijet

Najveća rumunska luka traži ulaganje EU u proširenje kapaciteta za preradu ukrajinskih žitarica

Autor: Biznis.ba
Najveća rumunska luka traži ulaganje EU u proširenje kapaciteta za preradu ukrajinskih žitarica

Obzirom da su ukrajinske morske luke blokirane ili okupirane od strane ruskih snaga, susjedna rumunska crnomorska luka Konstanta postala je glavni kanal za izvoz žitarica iz ratom razorene Ukrajine usred rastuće svjetske prehrambene krize.

To je najveća rumunska luka, dom evropskog terminala za žito s najbržim utovarom, a preradila je gotovo milion tona žitarica iz Ukrajine, jednog od najvećih svjetskih izvoznika pšenice i kukuruza, od invazije 24. februara.

Lučki operateri kažu da bi održavanje, a kamoli povećanje, obima kojim upravljaju uskoro moglo biti nemoguće bez podrške i ulaganja Evropske unije.

- Ako želimo nastaviti pomagati ukrajinskim poljoprivrednicima, potrebna nam je pomoć da povećamo svoje kapacitete za rad - rekao je Dan Dolghin, direktor operacija žitarica u glavnom operatoru luke Comvex u Crnom moru.

- Niti jedan operater ne može ulagati u infrastrukturu koja će postati suvišna kada rat završi - dodao je, prenosi Associated Press.

Comvex može preraditi do 72.000 tona žitarica dnevno. To i blizina Konstante kopnom do Ukrajine i morem do Sueckog kanala čine je najboljom trenutnom rutom za ukrajinski poljoprivredni izvoz. Druge alternative uključuju cestovne i željezničke pošiljke preko zapadne granice Ukrajine u Poljsku i njene luke na Baltičkom moru.

Napori da se ukine ruska blokada nisu uspjeli, a Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu predviđa da bi se do 181 milion ljudi u 41 zemlji mogao suočiti s krizom hrane ili im ove godine prijeti opasnost od gladi zbog rata u Ukrajini.

Samo nekoliko dana nakon ruske invazije, Comvex je investirao u novo postrojenje za istovar, očekujući da će susjedna zemlja morati preusmjeriti svoj poljoprivredni izvoz.

To je omogućilo luci u posljednja četiri mjeseca da otpremi blizu milion tona ukrajinskog žita, od čega je većina stigla teretnim čamcima niz rijeku Dunav. Ali, 20 puta veći iznos je još uvijek blokiran u Ukrajini, a sezona ljetne žetve se brzo približava u samoj Rumuniji i drugim zemljama koje koriste Konstantu za svoj izvoz. Dolghin je rekao da će se vjerojatno tempo ukrajinske isporuke žitarica kroz luku usporiti.

- Kako ljetna žetva u Rumuniji dobiva zamah, svi će se lučki operateri okrenuti rumunskim žitaricama - upozorio je.

Biznis.ba / FENA