Svijet

Najvrijednija kompanija na svijetu dolazi iz Saudijske Arabije

Autor: Biznis.ba
Akcije naftne i gasne kompanije Saudi Aramco nastavile su sa rastom danas, njenog drugog dana na berzi, a vrijednost firme prešla je 2.000 milijardi dolara, što je čini najvrijednijom kompanijom na svijetu.

Tri sata prije zatvaranja trgovanja, vrijednost akcije te kompanije iz Saudijske Arabije danas je dostigla 38,6 saudijskih rijala, odnosno 10,29 dolara.

Saudi Aramco je prodao 1,5 posto akcija uglavnom saudijskim investitorima i lokalnim saudijskim i fondovima iz Persijskog zaliva.

Sa dobicima u prva dva dana na berzi, Saudi Aramco je ubjedljivo ispred najvećih svjetskih firmi, uključujući američki Apple, drugu po veličini kompaniju na svijetu, čija je vrednost 1.190 milijardi dolara.

Saudi Aramco ima ekskluzivna prava na proizvodnju i prodaju energetskih rezervi Saudijske Arabije. Kompanija je osnovana 1933. godine, a Saudijska Arabija je u potpunosti postala vlasnica 1980. godine.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman planira da novac od prodaje tog dragulja kraljevine upotrebi za diversifikaciju ekonomije svoje zemlje i finansiranje glavnih nacionalnih projekata kojima se stvaraju radna mjesta za milione mladih Saudijaca.

Biznis.ba / BETA