Svijet

Nakon Brexita moguće poskupljenje hrane

Autor: Biznis.ba
Nakon Brexita moguće poskupljenje hrane

Britanske kompanije upozorile su da će cijene hrane porasti i da će doći do promjena na tržištu rada nakon što je ministar finansija Sadžid Džavid rekao da Britanija više neće poštovati propise EU nakon Brexita.

Džavid je za list "Fajnenšel tajms" rekao da Britanija neće poštovati propise nakon Brexita, apelujući da se kompanije prilagode.

"Neće biti nikakvog usklađivanja, nećemo poštovati propise, nećemo biti na jedinstvenom tržištu i nećemo biti u carinskoj uniji", rekao je Džavid.

Džavid nije precizirao koje propise EU želi da odbaci, ali je rekao da će neke kompanije imati koristi od Brexita, a neke neće.

On je naglasio da Ministarstvo finansija neće podržati proizvođače koji i dalje posluju u skladu sa propisima EU, jer su kompanije još 2016. godine znale da će Britanija napustiti EU.

Federacija za hranu i piće /FDF/ saopštila je da će najvjerovatnije doći do rasta cijena hrane na kraju ove godine.

Tim Rajkroft iz Federacije za hranu i piće rekao da je važno da je Vlada istinski razumjela koje će biti posljedice za industrije kao što je ova u slučaju promjena trgovinskih uslova, prenio je Bi-Bi-Si.

Konfederacija britanske industrije saopštila je da za mnoge firme usklađenost sa propisima EU znači podršku novim radnim mjestima.

Automobilska, farmaceutska i industrija lijekova upozorile su Vladu prošle godine da će nepoštivanje ključnih propisa EU biti veoma štetno.

Britanski jedanaestomjesečni period tranzicije počinje odmah nakon što London istupi iz EU 31. januara.

Biznis.ba