Svijet

Nakon vladinih poticaja evropske berze jutros u snažnom rastu

Autor: Biznis.ba
Nakon vladinih poticaja evropske berze jutros u snažnom rastu

Evropske berze u ponedjeljak su na početku trgovanja zabilježile snažan rast. Investitore su potakle vijesti o značajnijim mjerama centralnih banaka, ali i ponovnom otvaranju velikih ekonomija.

Kako donosi Investing britanski FTSE indeks porastao je 1,7 posto, francuski CAC 40 porastao je za 2,1, dok je njemački DAX skočio 2,4 posto. Glavni evropski indeks Stoxx 600 Europe porastao je za 1,8 posto.

Ranije je Japanska centralna banka započela set mjera podižući gornju granicu za kupovinu državnih obveznica i povećavajući kupovinu komercijalnog papira i bankarskih zajmova.

Američke federalne rezerve i Evropska centralna banka završavaju ove sedmice svoja zasjedanja te se očekuju snažni poticaji ekonomskim sektorima koji su direktno pogođeni mjerama društvenog distanciranja.

Dionice Deutsche Bank porasle su preko 11posto nakon što je najveća njemačka banka najavila da će nadmašiti procjene zarade u prvom tromjesečju s dobiti od 66 miliona eura, usprkos prihvaćanju rezerviranja za gubitke od kredita od oko 500 miliona eura.

Dionice Volkswagena porasle su više od 3 posto nakon što je najveći evropski proizvođač automobila najavio da će u ponedjeljak nastaviti s radom u svojoj najvećoj fabrici u Wolfsburgu.

Skočile su i dionice Lufthanse za 6,8 posto u očekivanju državne pomoći iz Berlina, dok je Air France KLM porastao 5,2 posto nakon što su francuska i nizozemska vlada obećala najmanje 9 milijardi eura poticaja.

Biznis.ba