Svijet

Navršava se 20 godina kako je valuta euro puštena u promet

Autor: Biznis.ba
Navršava se 20 godina kako je valuta euro puštena u promet

Euro je zvanično pušten u promet 1. januara 1999. godine, a zvanična vauta Evropske unije postao je 2002.

Euro je službena valuta u 19 od 28 država članica EU. Uvođenje eura 2002. rezultat je dugih priprema koje su trajale skoro 40 godina.

Evropska centralna banka i Evropska komisija nadležne su za održavanje vrijednosti i stabilnosti evua, te za utvrđivanje kriterijuma za ulazak država članica u eurozonu.

Ime ove valute izabrano je u Madridu 1995. godine. Navodno je prijedlog da se ona zove euro dobio više glasova od naziva dukat.

Ključni kriterijum bio je da ime mora biti isto u svim službenim jezicima Evrope, a uniformnost je smatrana vitalnom za znak koji će ga predstavljati.

Za razliku od starijih znakova drugih valuta, koji su evoluirali tokom vijekova, znak eura odabrala je posebno imenovana komisija.

Pred njih je postavljen zahtjev da se simbom mora sastojati od tri ključna elementa: mora biti visoko prepoznatljiv simbol Evrope, mora nadomjestiti dobro poznate postojeće simbole valuta u Evropi i mora biti estetski ugodan i jednostavan za pisanje rukom.

Euro je uveden kao bezgotovinska valuta, na primjer u elektronskim transakcijama, u ponoć 1. januara 1999. godine.

Znak eura kritikovan je zbog njegove sličnosti sa starim logotipom američke kompjuterske kompanije "Komodor".

Britanska specijalizovana mjenjačnica "Traveleks" tvrdila je da euro liči na sličan znak u korespondenciji između podružnice i poslovnih partnera od 1989. godine.

Uslijedila je tužba protiv Evropske komisije za kršenje vlasništva nad žigom.

Sud je na kraju presudio u korist Evropske komisije, ostavljajući "Traveleksu" da plati troškove suđenja, izražene baš u eurima.

Biznis.ba