Svijet

Nordhaus i Romer dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju

Autor: Biznis.ba
Nordhaus i Romer dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju
Američki ekonomisti William D. Nordhaus i Paul M. Romer dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za doprinos u području dugoročnog održivog rasta globalnog gospodarstva, objavila je u ponedjeljak Švedska kraljevska akademija znanosti.

Nordhaus, profesor ekonomije na Sveučilištu Yale, pionir je ekonomske analize klimatskih promjena. Stvorio je model koji pomaže u razumijevanju interakcije između ekonomije i klimatskih promjena.

Najava nagrade došla je isti dan kada je panel UN-a o klimatskim promjenama objavio izvješće upozoravajući na strašne posljedice klimatskih promjena i pozivajući vlade da hitno reagiraju, navode agencije.

"Istraživanja Williama Nordhausa pokazuju kako ekonomske aktivnosti utječu na temeljnu kemiju i fiziku te rezultiraju klimatskim promjenama", objavila je Akademija.

Romer je profesor ekonomije na Sveučilištu u New Yorku i njegova istraživanja tehnološkog napretka ukazuju na to kako akumulacija ideja stvara dugoročni ekonomski rast.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju uključuje novčani iznos od devet milijuna švedskih kruna, odnosno 860.000 eura.

Biznis.ba / FENA