Svijet

Novi, ne-vejping način uživanja nikotina je došao u Ameriku

Autor: Biznis.ba
Novi, ne-vejping način uživanja nikotina je došao u Ameriku
Vejping je u krizi, a pušenje je tabu u SAD-u. Izgleda da Philip Morris ima rješenje: IQOS, elektronski uređaj nalik na cigarete, koji zagrijava, ali ne sagorijeva duhan.

Od 2014. godine IQOS je prisutan na tržištima širom svijeta, a SAD su 49. tržište na kojem je lansiran. Za sada, samo u prodavnici u Atlanti, koja će poslužiti i kao testni poligon za prodajnu filozofiju koja ide uz ovaj uređaj: granica je podignuta na 21 godinu starosti (morate biti +21 kako bi mogli kupiti uređaj, što se provjerava pri ulasku u prodavnicu), online prodaja (uređaj se može platiti online, ali se po njega mora lično otići u radnju) i kompanija ne koristi influencere kako bi približili proizvod kupcima.

Umjesto influencera, klasične online prodaje i kupaca kojima nije namijenjen, IQOS se oslanja na nešto drugo: nauku. Oslanja se na rad više od 400 naučnika i stručnjaka iz raznih područja djelovanja, i njihovog naučnog rada i studija koje dokazuju manju štetnost IQOSa od klasičnih cigareta. Napokon, ove naučne studije, predstavljene američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) prije dvije godine, su i razlog zašto je dozvoljena prodaja IQOS-a, jer sadrži “manje ili niže vrijednosti pojedinih toksina nego klasične cigarete”.

IQOS se u SADu pojavljuje usred krize sa vejping proizvodima (električne cigarte). Naime, ljetos se pojavila tajanstvena plućna bolest, za koju je jedini zajednički nazivnik da su svi oboljeli koristili električne cigarete. Prema prvim rezultatima istrage, čiini se da su svi oboljeli koristili ilegalno modifikovane i prodavane kertridže za punjenje elektronskih cigareta u koje je između ostalog dodavan i kanabis. Iako se dakle radi najvjerovatnije o ilegalnim proizvodima, regulatori u Americi su krenuli u ofanzivu uvođenja reda među alternativne bezdimne proizvode. IQOS, koji nije elektronska cigareta, jer umjesto ulja sa vještački dodavanim nikotinom koristi pravi duhan, već je prošao cijeli taj proces i na tržište došao poslije sveobuhvatne analize FDA. To mu daje ogromnu konkurentsku prednost u odnosu na ostale proizvode iz njegove, ali i kategorije elektronskih cigareta.

Iz Philip Morrisa navode da je u svijetu više od 11 miliona korisnika IQOSa, a njih 8 miliona da je već prešlo isključivo na IQOS.

Biznis.ba