Svijet

Peking produžuje rad od kuće za mililone građana

Autor: Biznis.ba
Peking produžuje rad od kuće za mililone građana

Kineska prijestolnica produžila je rad od kuće za mnoge od svojih 22 miliona stanovnika kako bi zaustavila epidemiju COVID-19, dok je Šangaj uveo više testiranja i ograničenja kako bi održao teško dostignuti status "nultog COVID-a" nakon dva mjeseca izolacije.

Peking je saopćio da je u nedjelju otkriveno 99 novih slučajeva, u odnosu na 61 prethodnog dana, što je najveći dnevni broj dosad tokom mjesec dana epidemije koja je konstantno bilježila desetine novih infekcija svaki dan, prenosi Reuters.

- Peking bi trebao u potpunosti implementirati rad od kuće u ključnim područjima, dodatno smanjiti stopu odlaska na posao u urede kako bi se smanjio protok ljudi i smanjio broj zaraženih - rekao je Xu Hejian, glasnogovornik općinske vlade Pekinga.

Šest od 16 gradskih četvrti izdalo je preporuku svim stanovnicima da rade od kuće i izbjegavaju okupljanja, a oni koji moraju ići na posao trebaju imati negativan PCR test u roku od 48 sati. Druge tri četvrti potaknule su određene skupine da slijede takve mjere, pri čemu je svaki okrug odgovoran za provedbu vlastitih smjernica.

Biznis.ba / FENA