Svijet

Pfizer očekuje 36 milijardi dolara od prodaje vakcina

Autor: Biznis.ba
Pfizer očekuje 36 milijardi dolara od prodaje vakcina

Kompanija Pfizer je zabilježila porast u zaradi i prodaji veći od dvostrukog u proteklom kvartalu, a izgledi kompanije za sljedeću godinu su znatno uvećani zahvaljujući vakcini protiv COVID-19.

Američka kompanija je prijavila zaradu od 7,7 milijardi dolara što je 133 posto više u odnosu na godinu ranije. Prihod je porastao na 24,1 milijardu dolara, što je porast od 134 posto.

Tvrtka je također prijavila prilagođenu zaradu od 7,7 milijardi dolara, 133% više u odnosu na godinu ranije. Prihod je porastao na 24,1 milijardu dolara, 134 posto, piše CNN.

Samo poslovanje s vakcinama je zaslužno za preko 60 posto ukupne prodaje u kompaniji, a prihod od vakcina u ovoj godini je porastao na 14,6 milijardi dolara sa 1,7 milijardi dolara od godinu ranije.

Iz kompanije su kazali da očekuju ukupni godišnji prihod između 81 i 82 milijarde dolara, što je dvije milijarde dolara više u odnosu na prethodne smjernice. Također, povećani su izgledi za zaradu po dionicama za oko tri do pet posto iznad očekivanih prihoda.

“Iako smo ponosni na naše financijske rezultate, još smo ponosniji na ono što ti financijski rezultati predstavljaju u smislu pozitivnog utjecaja koji imamo na ljudske živote širom svijeta”, rekao je izvršni direktor Albert Bourla.

Biznis.ba