Svijet

Podaci o potrošnji u SAD-u potaknuli Wall Street

Autor: Biznis.ba
Podaci o potrošnji u SAD-u potaknuli Wall Street

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci o potrošnji u SAD-u, pa su strahovanja od povećanja kamatnih stopa ostala u drugom planu.

Dow Jones ojačao je 54 boda ili 0,15 posto, na 36.142 boda, dok je S&P 500 porastao 0,39 posto, na 4.700 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 15.973 boda.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u potrošačkom i trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje podatku da je potrošnja u trgovini na malo u listopadu porasla 1,7 posto, više nego što se očekivalo.

To pokazuje da se najveće svjetsko gospodarstvo i dalje solidno oporavlja od koronakrize.

Među najvećim je dobitnicama bila dionica Home Depota, sa skokom cijene za 5,7 posto, nakon što je taj trgovački lanac izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju.

Ulagači se nadaju da će i drugi trgovački lanci idućih dana objaviti dobre kvartalne rezultate, pa je taj sektor snažno porastao.

„Ulagači su odahnuli jer vijesti govore o tome da potrošnja i dalje snažno raste, unatoč rastu cijena i poremećajima u nabavnim lancima”, kaže Brian Jacobsen, strateg u tvrtki Allspring Global Investments.

Zahvaljujući tome, izjava Jamesa Bullarda, predsjednika ogranka Feda u St. Louisu, da bi Fed trebao zauzeti čvršći stav po pitanju inflacije ostala je u drugom planu.

Tim više što je Mary Daly, predsjednica Feda u San Franciscu, pozvala na strpljenje po pitanju kamata jer smatra da će rast inflacije biti privremen.

Prošloga je tjedna objavljeno da su u listopadu potrošačke cijene porasle 6,2 posto na godišnjoj razini, najviše u posljednjih 30 godina.

Tako se inflacija već pet mjeseci zaredom kreće iznad 5 posto, znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od 2 posto.

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima visoka inflacija mogla potrajati dulje nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati središnju banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,34 posto, na 7.326 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,61 posto, na 16.247 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 7.152 boda.

Biznis.ba / Hina