Svijet

Porasla industrijska proizvodnja u EU

Autor: Biznis.ba
Porasla industrijska proizvodnja u EU

U listopadu 2018. godine sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Europskoj uniji i europodručju je porasla za 0,2 posto, u odnosu na prethodni mjesec rujan.

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja je porasla za 1,3 posto u EU i za 1,2 posto u europodručju, objavio je u srijedu Eurostat.

U Europskoj uniji je na mjesečnoj razini najviše porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda i to za 0,8 posto, dok je proizvodnja energije, u mjesecu listopadu u odnosu na rujan, pala za 1,4 posto.

Na godišnjoj razini u EU najveći rast proizvodnje je zabilježen opet kod proizvodnje kapitalnih proizvoda i to za 3,3 posto, a najveći pad u proizvodnji energije i to za 1,7 posto.

U eurozoni je na mjesečnoj razini najveći rast zabilježen u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za 1,0 posto dok je najveći pad zabilježen kod proizvodnje energije, za 1,7 posto, a na godišnjoj razini se također najviše povećala proizvodnja kapitalnih dobara za 3,7 posto a najviše pala proizvodnja energije i to za 3,1 posto.

Najveći porast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini je zabilježen u Litvi i to za 7,4 posto te Sloveniji za 2,5 posto dok su najveća smanjenja registrirana u Finskoj za 2,6 posto i Grčkoj za 1,5 posto.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći porast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini zabilježen je u Litvi i to za 9,2 posto zatim u Irskoj za 6,1 posto dok je najveći pad industrijske proizvodnje registriran u Hrvatskoj i to od 2,4 posto te Latviji, 1,9 posto.

Biznis.ba / FENA