"Galp"

Portugal našao nalazište nafte kod Namibije

Autor: Biznis.ba
Portugal našao nalazište nafte kod Namibije
Agencije

Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.

Testiranje u bušotinama Mopane-1X i Mopane-2X u januaru i u martu otkrila su "značajnu akumulaciju lake nafte (s niskim udjelom sumpora - op. ur.) u rezervoarima pijeska visoke kvalitete", saopćio je Galp u nedjelju.

Polje Mopane nalazi se uz obalu Namibije, u bazenu Orange gdje su britanski Shell i francuski TotalEnergies već otkrili nekoliko nalazišta nafte i plina.

'Izlaz' nafte u testu dostiže gornju granicu od 14 hiljada barela dnevno, potencijalno pozicionirajući Mopane kao važno komercijalno otkriće, naglasila je portugalska kompanija, prenosi Hina.

Galp je vlasnik 80-postotnog udjela u dozvoli za istraživanje nafte u bazenu Orange koja pokriva područje od gotovo 10 hiljada četvornih kilometara.

Namibija bi mogla postati novi izvor prihoda za Galp, koji je do sada uložio velike iznose u vađenje nafte u teritorijalnim vodama Brazila, a sudjeluje i u projektu vađenja plina u mozambičkom bazenu Rovuma.

Kompanija je signalizirala da bi mogla potražiti partnere za projekte u Namibiji budući da bi mogli poprimiti velike razmjere.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici mogli bi pozvati Namibiju da im se pridruži, s obzirom na naznake da bi do idućeg desetljeća mogla zauzeti četvrto mjesto na tablici afričkih proizvođača, rekao je za Reuters jedan afrički naftni zvaničnik.

"Procjenjuje se (...) da samo kompleks Mopane sadrži 10 milijardi barela ekvivalenta nafte ili čak i više, i to prije izrade istražnih i testnih bušotina", objavio je Galp.