Svijet

Postignut sporazum o uspostavi zajedničkog proračuna eurozone

Autor: Biznis.ba
Postignut sporazum o uspostavi zajedničkog proračuna eurozone

Ministri financija EU-a u su nakon dužih pregovora u Luxembourgu postigli sporazum o nekoliko koraka u procesu uspostave zajedničkog proračuna eurozone.

Portugalski ministar financija Mario Centeno je kazao kako su 15-satni pregovori bili složeni i da ima još puno posla oko pitanja europroračuna ali da je napravljeno nekoliko manjih koraka koji predstavljaju stvaran napredak ka cilju, prenose agencije.

"Prvi put ćemo kreirati operativni proračun koji će pomoći članicama eurozone da se zbliže i postanu konkurentnije. Ovo je proboj. Prvi put razmišljamo o budućnosti kao koherentni blok i počinjemo koordinirati naše ekonomske politike", izjavio je francuski ministar Bruno Le Maire poslije razgovora u Luksemburgu.

Očekuje se da će proračun EU, koji je službeno nazvan proračunski instrument za konvergenciju i konkurentnost, potaknuti rast i ojačati otpornost zemalja na krizu kroz financiranje ulaganja i podršku u provedbi strukturnih reformi.

O iznosu proračuna, načinu financiranja i ostalim ključnim pitanjima će se još raspravljati.

Europski ministri su se dogovorili i o izmjenama programa Europskog stabilizacijskog mehanizma, postignutog 2012. godine, kako bi se pomoglo zemljama članicama europodručja u slučaju financijskih poteškoća.

Ministar Le Maire je naglasio kako će funkcioniranje institucije Europskog stabilizacijskog mehanizma biti radikalno poboljšano. Taj mehanizam bi trebao postati "posljednje utočište" i za banke s problemima.

Sporazum će sljedećeg tjedna biti prezentiran šefovima država i vlada EU-a na summitu u Bruxellesu.

Biznis.ba / FENA