Svijet

Predstavnici Agencije za halal certificiranje na sjednici komiteta SMIIC

Autor: Biznis.ba
Predstavnici Agencije za halal certificiranje na sjednici komiteta SMIIC

U Istanbulu se od 15. do 20. aprila održava šesta sjednica tehničkog komiteta Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (Technical Committee Week 6.- SMIIC/OIC) u čijem radu učestvuju i predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Institut se bavi usklađivanjem i donošenjem novih standarda, te otklanjanju barijera u trgovini između zemalja OIC. Pored toga, Institut se bavi izradom šema certificiranja i akreditiranja u svrhu efikasnije trgovinske razmjene između država članica.

Agencija za certificiranje halal kvalitete je član Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije od 2015. godine kao predstavnik Bosne i Hercegovine po ovlaštenju Instituta za standardizaciju.

Agencija za certificiranje halal kvalitete aktivno učestvuje u radu različitih tehničkih komiteta (TC) kao što su: TC za halal hranu, halal kozmetiku, halal turizam, akreditacijske standarde i dr. Nadležnost tehničkih komiteta je izrada i usvajanje halal standarda iz oblasti za koje su imenovani.

Trenutno SMIIC broji 15 tehničkih komiteta za pitanja halala iz različitih oblasti i ovom prilikom održava se 18 sjednica svih tehničkih komiteta. Učešćem u radu tehničkih komiteta SMIIC-a Agenciji se omogućuje da kreira i prati najnovije trendove u oblasti halala i halal standardizacije na svjetskom nivou.

Agencija je u proteklom periodu radila na izradi svjetskog Halal standarda za turizam i ugostiteljstvo koji će nakon usvajanja biti u primjeni za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata na svjetskom nivou, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Biznis.ba / FENA