Svijet

Proizvođači: Tarife na uvoz vozila značiće gubitak hiljade radnih mjesta

Autor: Biznis.ba
Proizvođači: Tarife na uvoz vozila značiće gubitak hiljade radnih mjesta

Dvije najveće grupacije koje okupljaju proizvođače automobila upozorile su danas administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa da će uvođenje tarifa od 25 odsto na uvoz vozila značiti gubitak više stotina hiljada radnih mjesta i dramatično povećanje cijene automobila.

Koalicija koja predstavlja glavne strane proizvođače automobila, uključujući "Toyotu", "Volkswagen", "BMW" i "Hyndai", saopštila je da će tarife pogoditi i proizvođače i kupce u SAD.

Administracija je u maju pokrenula istragu o tome da li uvezena vozila predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbjednost.

"Najveća prijetnja američkoj automobilskoj industriji sada je mogućnost da će administracija uvesti carine u vezi sa tom istragom", objavila je Globalna asocijacija proizvođača automobila.

U saopštenju se navodi da će te carine dovesti do povećanja carina za američke kupce, ograničiti njihov izbor i smanjiti prodaju i proizvodnju vozila u SAD.

"Umjesto što će otvoriti nova radna mjesta, te tarife će rezultirati gubitkom više stotina hiljada radnih mjesta u SAD vezanih za proizvodnju i prodaju automobila, kamiona i rezervnih dijelova", navodi se u saopštenju.

Biznis.ba