Svijet

Putin: Oporavak prihoda od nafte i gasa u julu i avgustu

Autor: Biznis.ba
Putin: Oporavak prihoda od nafte i gasa u julu i avgustu

Ruski prihodi od nafte i gasa u julu i avgustu dostigli su nivo od prošle godine, dok su prihodi koji nisu ostvareni od nafte i gasa znatno premašili prošlogodišnje brojeve, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Važno je da su nenaftni i gasni prihodi znatno veći od prošlogodišnjih. Osim toga, prihodi budžeta od nafte i gasa u julu i avgustu su se oporavili približno na nivo od prošle godine, a nastavlja se aktivan rast, s obzirom na tržišnu situaciju u svijetu" , rekao je Putin na sastanku o saveznom budžetu za 2024. godinu.

Ruski predsjednik je rekao da bi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije mogao da iznosi 2,5 do 2,8 odsto do kraja godine.

"BDP je dostigao nivo iz 2021. godine i sada je važno stvoriti uslove za dalji stabilan dugoročni razvoj", dodao je Putin, prenosi Srna.

"Generalno, možemo reći da je obnova ruske ekonomije završena. Izdržali smo apsolutno nezabilježeni spoljni pritisak, nalet sankcijama od nekih vladajućih elita u takozvanom zapadnom bloku, od nekih vladajućih elita u pojedinim zemljama, koje nazivamo neprijateljskim", izjavio je ruski predsjednik.

On je ocijenio da je ubrzana inflacija jedan od najvećih problema za rusku ekonomiju i da je važno razumjeti razloge za pad vrijednosti rublje i preduzeti neophodne mjere da se to spriječi.

"Novi savezni budžet treba da bude pravedno izračunat i sastavljen na osnovu nacionalnih prioriteta, naših nacionalnih interesa, strateških i aktuelnih planova u svim ključnim oblastima. I, naravno, prije svega, neophodno je garantovati striktno ispunjavanje svih socijalnih obaveza države prema narodu", rekao je Putin.

(Biznis.ba)