Svijet

Radnici s nižim kvalifikacijama više neće moći raditi u Velikoj Britaniji

Autor: Biznis.ba
Radnici s nižim kvalifikacijama više neće moći raditi u Velikoj Britaniji
Kako piše BBC, plan vlade je da izvrši pritisak na poslodavce da se odmaknu od oslanjanja na jefitnu radnu snagu iz Evrope i ulažu u osoblje te razvoj automatske tehnologije.

Britanska vlada kazala je kako će građani EU i oni koji to nisu biti jednako tretirani po dolasku u ovu zemlju nakon što se završi sporazum o slobodnom kretanju između Velike Britanije i EU 31. decembra. Laburisti kažu kako će biti teško privući radnike zbog neprijateljskog okruženja.

S druge strane, sekretarka Priti Patele rekla je za BBC kako vlada želi ohrabriti "ljude s pravim talentima" i smanjiti broj ljudi koji dolaze u Veliku Britaniju s niskim vještinama. Dodala je da preduzeća mogu zaposliti nekoga od osam miliona ekonomski neaktivnih potencijalnih radnika u Velikoj Britaniji. Iz Škotske nacionalne partije kazali su da je to smiješna ili čak opasna ideja jer mnogi u toj grupi su bolesni ili imaju povrede.

Definicija kvalificiranih radnika proširila bi se na one koji imaju A-level, ne samo koji su diplomirali kao što je sada slučaj. Poljoprivredni radnici i još neki bi bili uklonjeni iz nove kvalificirane kategorije.l.

Svi koji zatraže radne dozvole moraju imati minimalno 70 poena da bi ih dobili. Ukoliko govore engleski i imaju ponudu za kvalifikovani posao s odobrenim sponzorom, imali bi u startu 50 poena. Dodatni poeni dobijaju se za kvalifikacije, visinu ponuđene plate i rad u deficitarnom sektoru.

Do sada su radnici iz Evropskom ekonomskog prostora imali automatsko pravo da dođu živjeti i raditi u Velikoj Britaniji bez obzira na kvalifikacije ili platu. Od 31. decembra to više neće biti moguće. Smanjit će i prag visine plate za 4,5 hiljada funti, ali stručnjaci smatraju kako tahj prag još treba spustiti zbog specifičnih deficitarnih zanimanja kao što su medicinski radnici, civilno inžinjerstvo, psihologija, klasični baletani ili oni s doktorskom diplomom za određeni posao, prenosi Klix.

Svi oni koji budu imali potrebu za niskokvalifikovanim radnicima morat će se prilagoditi.

Političari su se obrušili na ovakve prijedloge pitavši kakvu poruku šalju migrantima dok su ih Demokrate nazvale ksenofobičnim. Iz SNP-a su kazali kako će nova pravila uništiti škotsku ekonomiju.

Biznis.ba