Svijet

Rastu booking rezervacije u EU

Autor: Biznis.ba
Rastu booking rezervacije u EU

U zemljama Evropske unije sve je više rezervacija smještaja preko "booking" platformi. Tako su turisti rezervisali oko 153 miliona noćenja u drugom kvartalu ove godine, što je više 15.8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, bukirajući smeštaj preko platformi "Airbnb", "Booking", "Ekpedia grupe" ili "TripAdvisor", prema podacima "Eurostata".

Posljednji podaci "Eurostata" pokazuju da je platformski turizam u porastu i svakog mjeseca se povećava, tako je u aprilu ove godine bilo 46.7 miliona noćenja u smještaju rezervisanom putem onlajn platformi, što je rast od 19.5 odsto u odnosu na april prošle godine.

U maju je broj noćenja iznosio 47.6 miliona (rast od 22.6 odsto u odnosu na maj prošle godine), dok je u junu bilo 58.7 miliona, što je rast od 8.4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U prvoj polovini 2023. gosti su imali oko 237 miliona noćenja u zemljama Evropske unije, sa rezervacijom putem online platformi.

Ovo je značajan rast od 18.8 odsto u odnosu na 2022. godinu kad je bilo 199 miliona noćenja, dok je prije pandemije 2019. godine bilo 193 miliona noćenja u zemljama EU, što je 22.6 odsto u odnosu na prvu polovinu predpandemijske godine.

Poznata primorska mjesta za odmor popularna su tokom cijele godine, dok su tokom zimskih mjeseci najpopolarniji turistički regioni preko "booking" platformi u prvom kvartalu ove godine bili Rona-Alpi u Francuskoj (5.2 miliona noćenja), i španski regioni Kanari (pet miliona) i Andaluzija (4.3 miliona), pokazuju podaci "Eurostata".

U prvih 20 top regiona Francuska i Španija imale su pet najpopularnijih destinacija, Italija i Portugal tri, Austrija dva, dok su Poljska i Mađarska imale po jednu.

(Biznis.ba)