Svijet

Reuters: Kako se svijet složio da se odmakne od fosilnih goriva na COP28

Autor: Biznis.ba
Reuters: Kako se svijet složio da se odmakne od fosilnih goriva na COP28
Foto: COP28

Klimatski samit COP28 u Dubaiju počeo je sa svim sastojcima za spektakularan neuspjeh, predložio je kraj ere fosilnih goriva na konferenciji održanoj u arapskoj naftnoj zemlji usred otvorenog protivljenja moćne grupe proizvođača nafte OPEC.

Sklapanje pakta s kojim bi svih 196 zemalja moglo živjeti zahtijevalo je spretno manevriranje domaćina konferencije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, zajedno s najvišim izaslaniciam Sjedinjenih Država i Kine, rekli su izvori Reutersu.

Predsjedništvo UAE na COP28 koristilo je strategiju tokom dvosedmičnog samita izdavanja namjerno provokativnih nacrta sporazuma osmišljenih da natjeraju pregovarače da otkriju vanjske granice svojih pozicija i pronađu zajednički jezik, prema izvorima.

Glavni izaslanici najvećih svjetskih zagađivača klime, Sjedinjenih Država i Kine, oslanjajući se na lični odnos dug dvije decenije, zajedno su pronašli prave riječi da opišu odmak svijeta od nafte, plina i uglja i uvjerili čelnike OPEC-a da dođu zajedno.

Detalji strategije UAE i uloge SAD-a i Kine u osiguravanju sporazuma ranije nisu objavljeni.

Na kraju konferencije, koja se prelila u prekovremeni rad i bila je obilježena trenucima bliske krize, pojavili su se pregovarači sa sporazumom koji je pozvao na "prelazak" sa fosilnih goriva, što je prvi put u historiji da su zemlje izrazile jedinstvenu želju za okončanjem doba nafte.

Kao ustupak proizvođačima nafte, uključujući članice OPEC-a i njihove saveznike, sporazum je također pružio opciju za čišćenje postojeće nafte, plina i uglja od njihovog klimatskog utjecaja korištenjem tehnologija poput hvatanja i sekvestracije ugljika, u kojoj se staklenički plin zadržava iz atmosfere. .

198 parties have united behind The UAE Consensus. A new path for the world. An enhanced, balanced and historic package to accelerate climate action. #UAEConsensus #UniteActDeliver #COP28

Posted by COP28 UAE on Četvrtak, 14. decembar 2023.

Specijalni izaslanik SAD za klimu John Kerry nazvao je sporazum pobjedom multilateralizma, a predsjednik UAE COP28 Sultan Al Jaber nazvao ga je "historijskim".

Neki delegati, uključujući Alijansu malih ostrvskih država, žalili su se na rupe u sporazumu za nastavak upotrebe fosilnih goriva, ali mu na kraju nisu stajali na putu.


OPEC, koji kontroliše 80% svjetskih rezervi nafte, jasno je to stavio do znanja svojim članicama i saveznicima u pismu od 6. decembra u kojem ih je okupio da blokiraju sporazum koji cilja na fosilna goriva.

Pismo je izazvalo zabrinutost da je samit osuđen na propast.

- Mislim da je bilo trenutaka u posljednjih 48 sati kada su neki od nas pomislili, 'ovo bi moglo propasti', rekao je Kerry novinarima nakon što je dogovor sklopljen.

Bivši vodeći pregovarač za Saudijsku Arabiju, Mohammad Al Sabban, rekao je Reutersu na početku konferencije da dijeli taj stav: "Želim da znate da COP28 neće uspjeti postići bilo kakve značajne odluke do kraja konferencije sljedeće sedmice, “, rekao je u mejlu.

Suočen sa ukorijenjenim pozicijama, i kako je vrijeme na izmaku, Al Jaber je iskoristio svoju provokativnu strategiju da uzdrma stvari.

Njegova kancelarija je 11. decembra objavila nacrt teksta sporazuma koji navodi "meni" opcija koje zemlje mogu - koje ne bi trebale - da preduzmu u borbi protiv klimatskih promjena, u rasponu od korištenja hvatanja ugljika do smanjenja upotrebe fosilnih goriva ili smanjenja subvencija za fosilna goriva .

- Na kraju krajeva, Kerry (izaslanik SAD-a), Kina i Saudijci su odigrali konstruktivnu ulogu u jedanaestom satu kada je bilo jasno da nema drugih opcija na stolu, rekao je izvor.

Delegati su rekli da se uključivanje hvatanja ugljika u konačni sporazum čini ustupkom Saudijskoj i široj grupi OPEC-a, koja je dugo tvrdila da bi emisije mogle biti smanjene bez ciljanja na određena goriva.

Ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman, rekao je nakon sporazuma da je Rijad podržao sporazum jer ostavlja zemljama da same odlučuju o odgovarajućim putevima do čistijih izvora energije.

Izvor upoznat s pregovorima rekao je da je konačni nalet diplomatije osigurao da dogovor prođe: "Rekao bih da je činjenje prave stvari postala jedina preostala opcija."