Svijet

Škoda će predstaviti električni SUV

Autor: Biznis.ba
Škoda će predstaviti električni SUV

Iza imena Škoda Vision iV krije se novi SUV na kojem je Škoda brusila dizajnersko umijeće i tehnološke sposobnosti u polju implementacije električnih pogona.

Češki proizvođač u alternativne pogonske sustave i mobilne servise ulaže oko dvije milijarde eura pa bi već do 2022. godine na cesti trebalo biti više od deset električnih modela. Jedan od njih krije se u konceptu Vision iV koji ćemo moći vidjeti već na skorašnjem salonu u Ženevi, a čije skice su upravo objavljene.

To je ujedno i prvi automobil marke postavljen na novu MEB (Modular Electric Drive Kit), a radi se o crossover coupeu s četiri vrata. U Škodi obećavaju emotivan dizajn koji bi trebao fascinirati atletskim proporcijama, 22-inčnim naplatcima i tzv. plutajućim krovom. Tu su i pomodni detalji poput kamera umjesto retrovizora te vrata na kojima nema klasičnih ručica.

I dok se o parametrima električnog pogona još može sanjariti, realnost je sasvim jasna. Škoda nakon 124 godine postojanja okreće novu stranicu uvođenjem električnog pogona kroz model Superb PHEV, a potom i električni Citigo.

Ako se, pak, vratimo konceptu, Škoda će vjerovatno izaći s performansama iza kojih stoji, a to u prijevodu znači nivo prethodnika: 500 km dosega, preko 300 KS i 180 km/h maksimalca.

Biznis.ba