Svijet

Starbucks plaća 25 miliona dolara otpuštenoj radnici zbog rasne diskriminacije

Autor: Biznis.ba
Starbucks plaća 25 miliona dolara otpuštenoj radnici zbog rasne diskriminacije

Shannon Phillips, nekadašnja menadžerka, otpuštena je pošto su dvojica Afroamerikanaca uhapšena 2018. u Starbucksu u Philadelphiji, što je dovelo do velikih protesta. Kompaniji Starbucks naređeno je da plati bjelkinji, bivšoj radnici 25.6 miliona dolara (23.68 miliona eura) odštete u slučaju rasne diskriminacije.

Njen kolega, Afroamerikanac, nije dobio otkaz.

Porota je presudila da je rasa bila faktor koji je uticao na otkaz, čime su prekršeni antidiskriminacioni zakoni, prenijela je televizija "CBS".

Od kompanije Starbucks je zatražen komentar.

Federalna porota u New Jersyu presudila je da je Starbucks prekršio prava Phillips, kao i lokalne zakonske propise koji zabranjuju rasnu diskriminaciju, odredivši kaznenu odštetu od 25 miliona dolara i još 600.000 na ime nadoknade štete.

Incident se desio u Starbucksu u Philadelphiji  2018, kada jednom od dvojice Afroamerikanaca koji su čekali u lokalu, navodno nije dozvoljeno da ode u toalet jer nije kupio ništa.

Muškarci, Rashon Nelson i Donte Robinson, rekli su da su došli u Starbucks na poslovni sastanak i da čekaju nekoga.

Kada su odbili da napuste lokal, osoblje je navodno pozvalo policiju, koja je muškarcima stavila lisice na ruke i izvela ih iz Starbucksa.

Njihovo hapšenje su snimili prolaznici i podijelili video na društvenim mrežama, što je dovelo do protesta i zatvaranja svih 8.000 lokala Starbucksa na jedan dan.

Pored toga, kompanija je tada zaposlenima organizovala da prisustvuju treninzima o nepristrasnom ponašanju na radnom mjestu.

Phillips, tada regionalna menadžerka, dobila je otkaz, dok Afroamerikanac, direktor lokala u kojem se desio icident, nije ostao bez posla, navodi "CBS".

Prije četiri godine Phillips je tužila Starbucks zbog, kako je navela, nezakonitog otpuštanja i nepravednog kažnjavanje bijelaca poput nje kao odgovor na hapšenja.

Njeni advokati su tvrdili da je uprava kompanije tražila "žrtveno jagnje" kako bi javnosti pokazala da je nešto uradila poslije incidenta, prenosi "RTCG".

(Biznis.ba)