Svijet

Tehnološki univerzitet u Beču: Rješenje problema u transakcijama kriptovaluta

Autor: Biznis.ba
Tehnološki univerzitet u Beču: Rješenje problema u transakcijama kriptovaluta

Kriptovalute poput Bitcoina postaju sve popularnije, jer transakcije važe za anonimne, brze i povoljne. Međutim, u pojedinim situacijama nastaju problemi, kao što su nepoželjno otkrivanje informacija i kašnjenja transakcija.

Istraživači Tehnološkog univerziteta u Beču (TU Wien), Lukas Aumayr i njegov mentor prof. Matteo Maffei, su u suradnji s IMDEA softverskim institutom i Purdue Univerzitetom unaprijedili postojeći protokol kriptovaluta.

-Poznato je da Bitcoin i druge blockchain tehnologije imaju problem skalabilnosti, dakle mogu sprovesti najviše deset transakcija u sekundi. To je vrlo malo u odnosu na transakcije putem kreditnih kartica, gdje se obrađuju desetine hiljada transakcija u sekundi širom svijeta- kaže Lukas Aumayr, član istraživačkog tima TU Beč.

Trenutno se koristi "Lightning Network" protokol transakcija među korisnicima blockchaina, uz pomoću kojeg samo na početku i na kraju jedne serije transakcija postoji zvanični unos u blockchain. Međutim, ukoliko se uključi više ljudi u transakciju protokol postaje kompleksniji i moguće su greške i kašnjenja.

Istraživački tim Tehnološkog univerziteta u Beču razvio je alternativu kako bi transakcije učinili sigurnijim i bržim. Novi protokol smanjuje broj komunikacijskih ciklusa i omogućava 4 do 33 veći uspjeh transakcija u odnosu na konvencionalnu "Lightning" metodu.

Istraživački tim TU Wien je stupio u kontakt sa timom "Lightning Networka" i nada se brzoj primjeni alternativnog protokola. Unaprijeđeni protokol će biti predstavljen ove godine na USENIX Sigurnosnom simpoziju, jednoj od najvećih konferencija o IT sigurnosti u svijetu.

Biznis.ba / FENA