Svijet

Tokio najinovativniji grad

Autor: Biznis.ba
Tokio najinovativniji grad
Tokio je prvi na listi najinovativnijih gradova na svijetu, čime je iza sebe ostavio London i Njujork, objavio je istraživački centar "2thinknow".

Glavni grad Japana bilježi ubrzane tehnološke promjene od kada je ušao na listu 10 najinovativnijih gradova svijeta prije tri godine. Ove godine Japan je jedan od tri grada u Aziji koji su na ovoj listi.

"Ono što nas je ove godine iznenadilo je pojava Tokija, koji je premašio gradove kao što je Boston", rekao je Kristofer Hajr, iz istraživačkog centra, koji objavljuje godišnju listu najinovativnijih gradova svijeta.

"Tokio je prihvatio nove 'smart' tehnologije i inovacije kao što su robotika i 3D proizvodnja", rekao je on, dodajući da je Japan izgradio reputaciju zemlje koja rano usvaja nove tehnologije.

Istraživački centar "2thinkknow" rangira gradove prema 162 indikatora, uključujući internet cenzuru, raspodjelu bogatstva i mogućnost za takozvani zeleni biznis.

U prvih pet gradova na listi su San Francisko i NJujork, ali visoko kotiraju i manji američki gradovi kao što su San Dijego, Portland i Okland.

London je na drugom mjestu, odmah poslije Tokija, a na listi ove godine na visokim pozicijama su i Singapur, Sidnej i Seul.

Biznis.ba / NN