Svijet

Trump potpisao paket pomoći privredi od 500 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Trump potpisao paket pomoći privredi od 500 milijardi dolara

Američki predsjednik Donald Trump u petak je potpisao zakon o gotovo 500 milijardi dolara finansijske pomoći privredi kroz zajmove malim kompanijama pogođenima pandemijom.

Ministar finansija Steven Mnuchin, koji je govorio uz Trumpa na predstavljanju novog paketa u Bijeloj kući, istakao je kako će država provoditi nadzor kako ta sredstva ne bi iskoristile veće kompanije.

Mnuchin je istaknuo i kako Trumpova vlada razmišlja o preuzimanju udjela u američkim energetskim kompanijama, pogođenima pandemijom koronavirusa i ratom naftnim cijenama.

Trump je rekao kako se razmišlja i o tome da vlada kupuje naftu unaprijed, kao i karte za avionske letove, kako bi pomogla tim sektorima.

Američki predsjednik je na konferenciji odbacio ideju o finansijskoj pomoći američkoj poštanskoj službi ako ona ne poveća cijene za svoju uslugu slanja paketa koju koriste Amazon i druge kompanije, tvrdeći da to ne želi učiniti da „ne uvrijedi“ Amazon.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u četvrtak zakon vrijedan 484 milijarde dolara federalne pomoći malim i srednjim kompanijama pogođenim koronakrizom, te bolnicama kako bi se mogle nositi s velikim brojem teško oboljelih u pandemiji koronavirusa.

Paket pomoći vrijedan više od 320 milijarda dolara namijenjen je malim i srednjim preduzećima koja su se našla na udaru krize uzrokovane covidom-19.

Za bolnice je namijenjeno 75 milijardi, 25 milijarda za testiranje na koronavirus te više od 60 milijardi za zajmove namijenjenih drugim stradalim sektorima, prevenstveno poljodjelstvu.

Zakon, koji je rezultat teških pregovora demokrata i republikanaca, četvrti je po redu paket pomoći američkoj privredi tokom pandemije. Te četiri mjere zajedno čine oko 3 biliona dolara pomoći.

Biznis.ba / Hina