Svijet

Trump potpisao uredbe o novom planu pomoći ekonomiji

Autor: Biznis.ba
Trump potpisao uredbe o novom planu pomoći ekonomiji

Dosta je, spasit ćemo američka radna mjesta i pružiti pomoć američkim radnicima, rekao Trump.

Predsjednik SAD Donald Trump potpisao je novi plan pomoći privredi putem izvršnih uredaba kako bi pomogao milionima Amerikanaca koji su zbog pandemije ostali bez posla, budući da se Kongres nije mogao dogovoriti o tome, prenosi Hina.

"Dosta je, spasit ćemo američka radna mjesta i pružiti pomoć američkim radnicima", rekao je milijarder na konferenciji za štampu u svom odmaralištu u Bedminsteru, u New Jerseyju.

Dok su Sjedinjene Države na putu da premaše broj od 5 miliona oboljelih od COVID-a 19, s više od 160.000 umrlih, Bijela kuća i demokrati u Kongresu već se dvije sedmice dogovaraju o novom paketu pomoći privredi.

Četiri izvršne uredbe

No manje od tri mjeseca do predsjedničkih izbora, ti su pregovori zasad bez rezultata.

Stoga je Trump potpisao četiri izvršne uredbe koje predviđaju smanjenje poreza na prihode, produženu pomoći za nezaposlene od 400 dolara sedmično, zaštitu za najmoprimce kojima prijeti izbacivanje iz stana i odgodu naplate studentskih kredita.

Prvi dokument predviđa pauzu u plaćanju poreza na prihode Amerikanaca koji zarađuju manje od 100.000 dolara na godinu. "Ako 3. novembra pobijedim, planiram ukinuti taj porez", obećao je Trump koji u anketama gubi podršku.

Druga uredba naređuje ministarstvima stanovanja i zdravstva te CDC-u (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) da "osigura da stanari i vlasnici mogu ostati u svome domu", rekao je.

Treći dokument produljuje do kraja godine pomoć za nezaposlene, uz onu koju daje savezna država.

Odgoda naplate studentskih kredita

Ta je mjera prestala vrijediti krajem jula i premda produženje te pomoći koja je milione kućanstava spasila od osiromašenja nije bilo sporno u Kongresu, njen je iznos bio kamen spoticanja: republikanci su predlagali da se smanji na 200 dolara a demokrati su htjeli da ostane 600 dolara.

Trump je presjekao i odlučio da će iznositi 400 dolara sedmično.

Četvrta izvršna uredba omogućuje odgodu naplate studentskih kredita do kraja godine i smanjuje njihovu kamatnu stopu na 0 posto.

Biznis.ba