Svijet

Trump povisuje carine na kinesku robu

Autor: Biznis.ba
Trump povisuje carine na kinesku robu
Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto, ustvrdivši da se trgovinski pregovori odvijaju „presporo“.

Odluka je objavljena u trenutku dok se očekuje dolazak kineskih pregovarača u Washington idući tjedan na, kako je američki ministar financija Steven Mnuchin rekao, „posljednji krug“ pregovora.

Dvije strane pokušavaju dogovoriti trgovinski sporazum nakon što je Trump prošle godine uveo carine na kinesku robu a Kina odgovorila jednakom mjerom izazvavši trgovinski rat koji prijeti destabilizacijom međunarodnih tržišta.

Povećanje carina u petak bit će prvo otkako su Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u prosincu objavili prekid vatre u trgovinskom ratu.

"Deset mjeseci, Kina plaća SAD-u carine od 25 posto na robu visoke tehnologije vrijednu 50 milijarda dolara, i 10 posto na drugu robu vrijednu 200 milijarda dolara“, objavio je Trump na Twitteru. "Deset posto će u petak porasti na 25 posto.“

Dodao je da je druga kineska roba vrijedna 325 milijarda dolara „i dalje bez carina, ali će uskoro i na nju biti nametnute carine, po stopi od 25 posto“.

"Trgovinski sporazum s Kinom ide dalje, ali presporo, dok oni pokušavaju dogovoriti nove uvjete. Ne!“

Trump je zbog visokog trgovinskog deficita između SAD-a i Kine prošle godine uveo carine na kinesku robu vrijednu 250 milijarda dolara. Kina je uzvratila carinama na američku robu vrijednu 110 milijarda dolara.

SAD i Kina dogovorili su prvo da bi pregovore trebali dovršiti do 1. ožujka. SAD je tada trebao uvesti nove carine, ali je Trump odlučio da neće dok god pregovori traju i napreduju.

Glavna sporna pitanja su američka zabrinutnost zbog kibernetičke sigurnosti, krađe intelektualnog vlasništva i pristupa tržištu, kao i kupnja sirovina.

Trump je početkom mjeseca rekao da je spreman sastati se s kineskim predsjednikom ako se dogovori trgovinski sporazum, prenosi Hina.

Premda je Trump u nedjelju ustvrdio da američke carine na kinesku robu imaju „mali utjecaj na cijene“,  istraživanje Centra za ekonomske studije s Princetona pokazalo je da trgovinski rat američke potrošače stoji 1,4 milijarda dolara na mjesec.

Biznis.ba