Svijet

Trump: Pravo je vrijeme za jak dolar, a takav će i ostati

Autor: Biznis.ba
Trump: Pravo je vrijeme za jak dolar, a takav će i ostati

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je izjavio da podržava snažni dolar, jer je dolarski indeks nastavio rasti nakon što su predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell odbacio ideju o korištenju negativnih kamatnih stopa uprkos Trumpovoj podršci toj ideji.

"Pravo je vrijeme za jak dolar. Svi žele imati dolare jer smo ga zadržali jakim, a takav će i ostati", rekao je Trump u razgovoru za Fox Business Network, a prenosi Investing.

Dolar je u četvrtak ojačao, rastući 0,3 posto do najvećeg iznosa u zadnje tri sedmice 100,47.

U srijedu je šef američke Centralne banke u pomno praćenom govoru iznio realniju procjenu američke ekonomije uslijed nove pandemije koronavirusa koja je poharala globalna tržišta.

"Mislim da bi oporavak mogao teći sporije nego što bismo željeli", rekao je Powell poručivši Kongresu da učini više na rješavanju krize.Kazao je da negativne kamatne stope nisu opcija o kojoj se razmišlja.

Trum je u četvrtak kazao da se može živjeti na oba načina, u pogledu snage dolara, ali rekao podržava novu odluku.

"S trgovinskog stajališta ovako je teže, ali sa stanovišta države i inflacije lakše - nemate inflaciju, nemate problema", rekao je.

Trump je ranije pozvao Federalne rezerve da usmjere stope na negativani teritorij kao način da se ograniči snaga dolara i održi američki izvoz konkurentnim.

Biznis.ba