Svijet

Turističkoj kartici Beča dodijeljen zeleni certifikat

Autor: Biznis.ba
Turističkoj kartici Beča dodijeljen zeleni certifikat

Turističkoj kartici austrijske prijestolnice, Beča, pod nazivom "Vienna City Card", prvoj je u svijetu dodijeljen zeleni certifikat zbog njenih ekološki prihvatljivih ponuda mobilnosti.

Ovo ne samo da je čini jednom od najprodavanijih, već i jednom od najodrživijih kartica za turiste u Evropi, saopćeno je.

Kartica se izdvaja od konkurencije sa više od 200 cjenovnih pogodnosti, uključujući putovanje javnim prijevozom i transfer od aerodroma do grada i povratno, kao i organizovano razgledanje grada posebnim turističkim autobusom "Hop-on-Hop-off", što donosi dodatne uštede turistima.

Nudi popuste za muzeje i znamenitosti, hotele i restorane sa lokalnom ili internacionalnom kuhinjom (20 posto), kao i za pozorišta, muzičke i sportske događaje, rekreaciju i zabavu, kupovinu i noćni život. Posjetioci Beča također dobijaju popust na putovanje željeznicom Westbahn ako kupe karticu prije putovanja.

- Ekološki otisak koji putovanje ostavlja za sobom igra sve važniju ulogu u odlukama gostiju tokom putovanja. Od često citirane posljednje milje koju gost pređe do smještaja, preko snalaženja u destinaciji do upotrebe usluga, bečki turizam stavlja jak fokus na zaštitu klime - istakao je direktor Turističke zajednice Beča Norbert Kettner.

Tako od aprila ove godine samo oni hoteli koji su nagrađeni zelenim certifikatom, odnosno Austrijskim ekološkim znakom ili nekim od međunarodno priznatih ekoloških certifikata, mogu postati partneri u ponudi Vienna City Card.

Kartica se može kupiti online na www.viennacitycard.at, putem digitalnog gradskog vodiča "ivie" Turističke zajednice Beča ili u uredima za turističke informacije. U zavisnosti od odabrane varijante i roka važenja, dostupna je već po cijeni od 17 eura.

Bečki City Card postoji 27 godina. Sa više od 6,5 miliona prodatih primjeraka, ujedno je i jedna od najuspješnijih mapa gradova u Evropi.

Biznis.ba / FENA