Svijet

Turska: Jedna od najvećih svjetskih solarnih elektrana snimljena s visine od 2.700 metara

Autor: Biznis.ba

Solarna elektrana Karapinar, postavljena u istoimenom okrugu nadomak turskog grada Konya, veličine 2.800 nogometnih igrališta, snimljena je sa visine od 2.700 metara, javlja Anadolija.

Kalyon Karapnnar SPP, inače jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi i jedna od rijetkih te veličine u svijetu, čija je instalacija započela u januaru 2020. godine, u martu je počela proizvoditi električnu energiju punim kapacitetom.

S instaliranom snagom od 1.350 megavata, elektrana može zadovoljiti potrebe za električnom energijom više od dva miliona ljudi.

Mustafa Ulutas, predsjednik Kluba letačkih i prirodnih sportova iz Karapinara, izveo je let paraglajderom iznad elektrane koja privlači pažnju svojom veličinom.

"Karapinar je savršeno mjesto za letenje. Na Karapinar SPP vidimo sunčeve zrake u obliku plamenog kamena, kao da se odbijaju od mora. Budući da se vidi iz svih krajeva, elektrana je postala simbol ovog mjesta. Snimio sam je s visine od 2.700 metara. Let je trajao dva sata", pojasnio je Ulutas.

(Biznis.ba)