Svijet

Turska na putu ka energetskoj nezavisnosti: Puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

Autor: Biznis.ba
Turska na putu ka energetskoj nezavisnosti: Puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan službeno je otvorio, kako se navodi, najveću evropsku solarnu elektranu izgrađenu na jednom mjestu i jednu od pet najvećih na svijetu.

U drugoj značajnoj najavi tokom ceremonije, on je također najavio da je Turska otkrila visokokvalitetnu naftu u jugoistočnoj Anadoliji sa dnevnim proizvodnim kapacitetom od 100.000 barela.

"Turska više neće biti zemlja kojoj su potrebni energetski resursi, već će prije biti zemlja sposobna za izvoz energije", rekao je predsjednik prisutnima.

Solarna elektrana u centralnoj provinciji Konya, koju je razvio Kalyon Energy, podružnica jednog od najvećih konglomerata u Turskoj, Kalyon Holdinga i ima instalirani kapacitet od 1.350 megavata (MW).

Solarna elektrana Kalyon Karapinar obećava da će pomoći Turskoj u suzbijanju svog ogromnog uvoza energije i podržati njenu težnju da poveća proizvodnju obnovljive energije koja je već pokrenuta velikim tenderima za solarnu i vjetar.

Obećavajući da će prevazići sve prepreke na putu energetske nezavisnosti Turske, Erdogan je rekao da će Turska zauvijek izbrisati terorizam sa dnevnog reda zemlje.

Više od 3,2 miliona solarnih panela u postrojenju trebalo bi da proizvede tri miliona kilovat-sati električne energije godišnje, što je dovoljno za napajanje dva miliona ljudi i sprečavanje upotrebe 450 miliona dolara ekvivalentnih resursa fosilnih goriva.

Postrojenje vrijedno milijardu dolara već je počelo proizvoditi električnu energiju, spriječit će 1,5 miliona tona emisija ugljika godišnje i povećati udio solarne energije u ukupnoj proizvodnji energije u Turskoj za 20 posto.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), predviđa se da će Turska u narednih pet godina vidjeti oko 64 posto rasta svog kapaciteta obnovljive energije na 90 gigavata (GW), pri čemu će skoro 75 posto ovog dodatka biti solarna energija i vjetar.

Rast će joj pomoći da bude četvrti u Evropi i među deset najvećih tržišta obnovljivih izvora energije u svijetu.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=A0lEkr1eUwk[/embed]

Biznis.ba