Svijet

Tusk: Potrebna saradnja sa Evropom da bi se izbjegli trgovinski ratovi

Autor: Biznis.ba
Tusk: Potrebna saradnja sa Evropom da bi se izbjegli trgovinski ratovi

Visoki zvaničnik Evropske unije u ponedjeljak je zatražio od američkog predsjednika Donalda Trumpa, ruskog predsjednika Vladimira Putina i Kine da sarađuju s Evropom na izbjegavanju trgovinskh ratova i sprečavanju sukoba i haosa.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk govorio je u Pekingu na otvaranju samita između Kine i Evropske unije, samo nekoliko sati uoči samita između Trumpa i Putina u Helsinkiju.

- Svi smo svjesni činjenice da se sama arhitektura svijeta mijenja pred našim očima i naša je zajednička odgovornost da te promjene budu nabolje - izjavio je Tusk, prenosi Associated Press.

Prošle je sedmice Tusk žestoko reagovao na Trumpove konstantne kritike evropskih saveznika i zatražio je od njega da se prisjeti ko su mu prijatelji kada se sastane s Putinom. U Pekingu je Tusk izjavio da Evropa, Kina, SAD i Rusija imaju "zajedničku dužnost" da ne uništavaju globalni poredak nego da ga poboljšaju reformirajući pravila međunarodne trgovine.

- To je razlog zašto pozivam naše kineske domaćine, ali također i predsjednike Trumpa i Putina da zajednički započnemo ovaj proces od sveobuhvatne reforme WTO. Još ima vremena da spriječimo sukob i haos - izjavio je Tusk, pominjući Svjetsku trgovinsku organizaciju po akronimu.

Washington je uveo tarife od 25 posto na uvozne kineske robe vrijedne 34 milijardi dolara, u odgovoru na pritužbe da Peking šteti američkim kompanijama krađom ili pritiscima na firme da predaju svoje tehnologije. Također je uveo tarife na uvozni čelik i aluminij iz Kanade, Meksika i Evropske unije. Dvadesetosmočlana EU odgovorila je uvođenjem taksi na uvoz američkih roba vrijedan 3,25 milijarde dolara.

Biznis.ba / FENA