Havaji

Tužioci u slučaju požara na Mauiju postižu nagodbu od 4 milijarde dolara

Autor: Biznis.ba
Tužioci u slučaju požara na Mauiju postižu nagodbu od 4 milijarde dolara
Foto: X.com

Guverner Havaja u petak je najavio nagodbu od 4 milijarde dolara za rješavanje tužbi uzrokovanih šumskim požarima koji su uništili Maui prošle godine.

Prema nagodbi, koju još mora odobriti sud, „sedmorica optuženih platit će 4,037 milijardi dolara za obeštećenje svima onima koji su podnijeli zahtjeve za kompenzaciju zbog oluja i požara na Mauiju 8. augusta 2023., uključujući otprilike 2.200 pogođenih stranaka koje su podnijele tužbe”, navodi se u saopštenju za medije iz ureda guvernera Havaja Josha Greena.

Optuženi su država Havaji, okrug Maui, Hawaiian Electric, Kamehameha Schools, West Maui Land Co., Hawaiian Telcom i Spectrum/Charter Communications, navodi se u saopštenju.

Naselje će "pomoći našim ljudima da ozdrave", rekao je Green u saopštenju. “Moj prioritet kao guvernera bio je da ubrzam sporazum i izbjegnem dugotrajne i bolne tužbe kako bi što je moguće više sredstava otišlo onima koji su pogođeni šumskim požarima što je prije moguće.”

Hawaiian Electric je saopćio da je do nagodbe došlo nakon četiri mjeseca posredovanja. "Naš cilj je da osiguramo da se tragedija poput ove nikada više ne ponovi", rekla je Shelee Kimura, predsjednica i izvršna direktorica Hawaiian Electrica.

Spectrum je odbio da komentariše. CNN je zatražio komentar od ostalih optuženih.

Jesse Creed, jedan od advokata, rekao je za CNN da je do nagodbe došlo kroz "opsežnih pregovora" lično i na Zoomu. Među faktorima koji su težili, rekao je, nisu samo odgovornost optuženih već i njihova sposobnost plaćanja.

“U ovom slučaju izazov je uvijek bio da je razaranje za ljude na Mauiju ogromno”, rekao je on, napominjući da su izgubljeni domovi, poslovni objekti, bogomolje i drugi građevinski blokovi zajednice.

I nastavila se borba protiv osiguravajućih kompanija, rekao je. “Kao advokat tužioca, ne mislimo da osiguravajuća društva trebaju uzeti ni peni sve dok žrtvama nije u potpunosti obeštećena šteta.”

Jacob Lowenthal, još jedan tužilac, također je govorio o važnosti pomoći u obnovi zajednice, u izjavi za CNN.

“Svjesni smo da je ovaj dogovor daleko od toga da zajednicu Mauija učini cijelom. Ali ovo će Mauiju pružiti kritičnu kompenzaciju prije nego mnogo kasnije bez opsežnih sudskih sporova koji sa sobom ne donose obećanja ili garancije da će više biti moguće”, rekao je u izjavi. “Ovaj novac je prvi korak mnogih koji će omogućiti da naš dom zacijeli.”

U požarima na Havajima prošlog augusta izgorjelo je više od 2.000 hektara u Lahaini i stotine hektara u Kuli i Olindi, na ostrvu Maui.

Rezultirajuće uništavanje domova, preduzeća i infrastrukture, zajedno sa gubitkom turizma, moglo je rezultirati ekonomskim gubicima do 6 milijardi dolara, prema procjeni Moody's RMS-a. U požarima je poginulo više od 100 ljudi.

Katastrofa na Mauiju počela je da se odvija 8. augusta prošle godine, prema izvještaju državnog tužioca. To će na kraju postati ono što je Green u to vrijeme nazvao "najvećom prirodnom katastrofom koju smo ikada doživjeli".

Slike požara užasnule su naciju, a šumski požari na Mauiju postali su najsmrtonosniji u SAD u više od jednog vijeka. Zgrade su pretvorene u pepeo, kuće su uništene, a zajednice su ostavljene da se bore za obnovu.

"Izgledalo je kao apokalipsa", rekao je jedan vatrogasac sa Mauija za CNN prošle godine. “Činilo se da sve gori.”