Svijet

U EU porasla stopa slobodnih radnih mjesta na godišnjoj razini

Autor: Biznis.ba
U EU porasla stopa slobodnih radnih mjesta na godišnjoj razini

Stopa slobodnih radnih mjesta u Europskoj uniji je u trećem tromjesečju 2018. godine iznosila 2,2 posto i ostala je ista kao u prethodnom tromjesečju, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine stopa slobodnih radnih mjesta je porasla za 0,2 postotna boda.

U europodručju EU-a koje broji 19 članica stopa slobodnih radnih mjesta je iznosila je 2,1 posto u trećem tromjesečju 2018. godine i ostala je stabilna u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, dok je stopa porasla u odnosu na isto razdoblje 2017. godine kada je iznosila 1,9 posto, objavio je u petak Eurostat, statistički ured Europske unije.

Promatrano po sektorima stopa slobodnih radnih mjesta u industrijskom i graditeljskom sektoru je u EU iznosila 2,1 posto a 2,0 posto u europodručju dok je u uslužnom sektoru stopa iznosila 2,5 posto u EU i 2,3 posto u europodručju.

Među državama članicama za koje su dostupni usporedivi podaci najveća stopa slobodnih radnih mjesta u trećem tromjesečju 2018. godine zabilježena je u Češkoj, i to 5,9 posto, zatim u Belgiji 3,6 posto, te Njemačkoj, Nizozemskoj i Austriji po 3,0 posto.

Nasuprot tome, najniže stope slobodnih radnih mjesta zabilježene su u Grčkoj, i to 0,6 posto, Španjolskoj 0,8 posto i Bugarskoj 0,9 posto.

Biznis.ba / FENA