Svijet

Venecija počinje probno naplaćivati ulaz turistima iduće godine

Autor: Biznis.ba
Venecija počinje probno naplaćivati ulaz turistima iduće godine

Venecija planira iduće godine uvesti ulaznice od pet eura za jednodnevne izletnike kako bi pokušala upravljati dolascima turista, saopćilo je u utorak gradsko vijeće.

Ulaznica će se uvesti probno na 30 dana, a fokus će uglavnom biti na proljetnim praznicima i vikendima ljeti kad je broj turista na vrhuncu. Plaćali bi je svi posjetioci stariji od 14 godina.

Cilj je bio pronaći "novu ravnotežu između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posjećuju grad", rekao je gradski savjetnik za turizam Simone Venturini.

Plan, prvi put predstavljen 2019., prvo je odgođen zbog covida-19 koji je držao turiste podalje, a kasnije zbog tehničkih i proceduralnih razloga.

Posjetioci su u međuvremenu pohrlili u Veneciju, a stranaca često ima više od oko 50.000 stanovnika u samom centru grada.

Pretjerani turizam već je dugo problem za krhki grad u laguni. Stručnjaci UNESCO-a preporučili su u julu da se Venecija i njezina laguna dodaju na popis ugrožene svjetske baštine i tvrde da Italija ne čini dovoljno da zaštiti grad od utjecaja klimatskih promjena i masovnog turizma.

(Biznis.ba)