Nove mjere

Venecija zabranjuje razglas sa zvučnicima i turističke grupe koje premašuju 25 osoba

Autor: Biznis.ba
Venecija zabranjuje razglas sa zvučnicima i turističke grupe koje premašuju 25 osoba
Turizam

Gradske vlasti Venecije odlučile su zabraniti razglas sa zvučnicima i turističke grupe koje premašuju 25 osoba u nastojanju da ublaže uticaj masovnog turizma na ovaj italijanski grad.

Nove mjere će stupiti na snagu od juna naredne godine, izjavila je uprava grada u saopćenju, prenosi BBC.

Upotreba zvučnika zabranjena je jer "može izazvati konfuziju i smetnje", dodaje se.

Prekomjerni turizam široko je prepoznat kao hitno pitanje za ovaj grad koji leži na mreži kanala i jedno je od najposjećenijih mjesta u Evropi ali i svijetu.

U septembru je Venecija odobrila probno uvođenje naknade od 5 eura (4,30 funti; 5,35 dolara) za dnevne posjetitelje.

Elisabetta Pesce, službenica odgovorna za sigurnost grada, rekla je da su najnovije politike "usmjerene na poboljšanje upravljanja organiziranim grupama u historijskom centru grada".

Grad ima površinu od samo 7,6 kvadratnih kilometara, ali je 2019. godine ugostio gotovo 13 miliona turista, prema podacima italijanskog nacionalnog instituta za statistiku.

Očekuje se da će broj posjetitelja premašiti predpandemijske brojke u narednim godinama.

Sve više stanovnika Venecije odlučuje se iseliti, bojeći se da bi turisti mogli preplaviti ovaj historijski otočni grad.

Građanske asocijacije u Veneciji pokrenule su istraživanja u aprilu kako bi pratili koliko je kreveta dostupno turistima a koliko stalnim stanovnicima grada.

Prema najnovijem ažuriranju jednog od njih, organizaciji Ocio, broj kreveta za turiste porastao je na više od 50.000, premašujući broj dostupnog smještaja domaćem stanovništvu.

U julu su stručnjaci UNESCO-a rekli da bi grad trebao biti dodat na listu svjetske baštine u opasnosti, jer uticaji klimatskih promjena i masovnog turizma prijete da izazovu nepovratne promjene u njemu.