Svijet

Vrhovni administrativni sud potvrdio zabranu rada Ubera i Rasiera u Bugarskoj

Autor: Biznis.ba
Vrhovni administrativni sud potvrdio zabranu rada Ubera i Rasiera u Bugarskoj

Tročlano sudsko vijeće Vrhovnog administrativnog suda (SAC) Bugarske podržalo je u četvrtak odluku komesara za zaštitu konkurentnosti (CPC), kojom se zabranjuju djelatnosti Uber B.V. i Rasier B.V. u Bugarskoj, saopćio je danas sud. Presuda, koja je uslijedila nakon žalbi dviju kompanija, potvrdila je kaznene mjere CPC-a uvedene protiv Ubera i Rasiera.

SAC navodi u obrazloženju presude da je CPC s pravom zaključio da je Uber stekao nepoštenu konkurencijsku prednost i da je izvukao ekonomsku korist na štetu firmi s dozvolom za obavljanje taxi usluga.

CPC je također ispravno zaključio da takva vrsta ponašanja predstavlja veliku opasnost po javnost, jer su licencirane taxi službe društveno značajne, saopćio je sud. Također se usuglasio s komisijom da usluga Uber X ima ozbiljne popratne posljedice po konkurenciju.

Na presudu SAC-a se može uložiti žalba petočlanom sudijskom vijeću istog suda.

CPC je uveo kaznene mjere protiv platforme Uber zbog nepoštenog konkurentskog ponašanja u sektoru taxi usluga u julu 2015., otprilike pola godine nakon što jee Uber ušao na bugarsko tržište. Kompanija je uložila žalbu na sankcije pred SAC-om.

Prvobitno je SAC odbacio žalbu, ali je zatražio od Evropskog suda pravde (ECJ) da pruži informaciju o statusu kompanije. Krajem 2017. godine ECJ je presudio da je Uber transportna služba. SAC je nakon toga ponovo pokrenuo postupak, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Biznis.ba / FENA