BiH može profitirati iz slučaja Agrokor, nema gubitka radnih mjesta

Bosna i Hercegovina samo može profitirati iz navedene situacije i zbog toga treba pozdraviti bilo kakve pozitivne promjene i pokušaje restruktuiranja Agrokora, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Naime, povjerioci “Agrokora” prihvatili su nagodbu prema kojoj će najveći suvlasnici u tom hrvatskom koncernu biti dvije ruske državne banke – Sberbanka i VTB, s ukupnim udjelom većim od 46 posto.

“Prije svega, potrebno je navesti da ovo nije neočekivano, već da se već mjesecima nagađao ovakav rasplet situacije u vezi Agrokora. Malo je vjerovatno da kolosalni koncern poput Agrokora ode u stečaj, bez da se prethodno ne pokuša sa izmjenom vlasničke strukture odnosno restruktuiranjem. Ono što je bitno naglasiti jeste da sada imamo jasno definisanu vlasničku strukturu koja je spremna da vodi proces restruktuiranja Agrokora, ali i djelimično preuzme rizike datog procesa. Ovo je veoma bitno za hrvatske, ali i domaće dobavljače jer će se smanjiti postojeća neizvjesnost i omogućiti dalja saradnja jer novi vlasnici planiraju rast i razvoj koncerna”, rekao je Čavalić za Vijesti.ba

Ističe da shodno činjenici da je ovaj koncern prirodno vezan za domaće tržište, kroz niz kompanija, ovakav scenarij samo može koristiti ekonomiji Bosne i Hercegovine (dobavljačima, radnicima i svim ostalim stejkholderima).

“Interesantno je da su direktni konkurenti, naročito u našoj zemlji, pravovremeno iskoristili krizu u Agrokoru kako bi unaprijedili vlastite tržišne pozicije. Smatram da će biti veoma teško vratiti ranije tržišne udjele. Svejedno, ovakav rasplet djeluje stabilizirajuće, što će na dugi rok utjecati na vraćanje povjerenja Agrokoru. Naglašavam, Bosna i Hercegovina samo može profitirati iz navedene situacije i zbog toga treba pozdraviti bilo kakve pozitivne promjene i pokušaje restruktuiranja Agrokora”, rekao je Čavalić

– Na kraju, kada je riječ o domaćim kompanijama u okviru Agrokora, moguće da će neke od njih, u procesu restruktuiranja, doživjeti izuzetne promjene ili čak promjene vlasničkih struktura. Mišljenja sam da ovo ne treba da brine stejkholdere datih kompanija jer je uglavnom riječ o uspješnim kompanijama (gubitaši su većinom u susjednoj Hrvatskoj). Dakle, nema nekih naznaka koje bi išle u prilog tome da će doći do drastičnih gubitaka radnih mjesta ili pak stečaja, zakljkučio je.
N.H.

Biznis.ba / Vijesti.ba