Borzan: Med i ekološka hrana najčešći proizvodi kojima se varaju kupci

Med i ekološka hrana najčešći su proizvodi na kojima se vara kupce, kazala je u ponedjeljak u Zagrebu europarlamentarka Biljana Borzan, koja tu praksu smatra “dvostrukim zločinom”.

“Često je uvozni med krivotvoren tako što se u njega stavlja šećerni sirup. Što se tiče hrane iz ekološkog uzgoja, također vrlo se često u inspekciji otkrilo varanje. To je dvostruki zločin, to je protuzakonito, a ljudi često ekološke namirnice uzimaju iz zdravstvenih razloga, pa zapravo bolesnog čovjeka prevariš.”, kazala je Biljana Borzan (SDP/S&D), izvjestiteljica za inicijativu “od polja do stola” novinarima.

Prema njenim riječima, građani preferiraju domaće proizvode, što trgovci iskorištavaju jer im trenutni zakonski okviri dozvoljavaju nedovoljno definirane oznake, kao što je “domaći proizvod” i “mješavina EU/ne-EU”, prenosi Hina.

“Oznake su nedovoljno definirane pa tako 99 posto meda može biti iz Sunčevog sustava, a jedan posto iz Europske unije”, ironično je rekla.

Trenutno ne postoje kazne za krivo označene proizvode, no Borzan smatra da to treba mijenjati.

“Pozdravljam odluku hrvatske Vlade za limit cijena, iako je u sukobu s drugim zakonom, prema kojemu se to ne smije, pa trgovci povlače proizvode”, kazala je.

Europska komisija je u svibnju 2020. predstavila strategiju „od polja do stola” kojom se nastoji namjerava postići održiv prehrambeni sustav EU i klimatsku neutralnost do 2050.

Jedan od glavnih ciljeva inicijative je i suzbijanje prijevare povezane s hranom.

“Naš cilj je da građanin, kad dođe u trgovinu, na jednostavan i brz način dobije informaciju kakav je proizvod, odakle, i kakva mu je zdravstvena kvaliteta, i da brzim odabirom može napraviti najbolji izbor”, rekla je Borzan.

 

(fena)