Bosanskohercegovačka delegacija učestvuje na 48. zasjedanju CIGRE u Parizu

Oko 3.000 delegata iz cijelog svijeta od početka ove sedmice prati 48. online zasjedanje Međunarodnog komiteta za velike električne sisteme CIGRE kojim se predsjedava iz centrale te organizacije u Parizu, a Bosna i Hercegovina je na tom zasjedanju prisutna sa jedanaest delegata.

Što se tiče referata najviše ih je iz područja energetskih sistema, a razmatraju se u tri studijska komiteta u kojima će biti prezentirana četvrtina od ukupno 774 stručnih i znanstvenih radova.

Iako će ovo zasjedanja CIGRE biti okončano tek 3. septembra, na osnovu dosadašnjih izlaganja moguće je sagledati pravce razvoja energetskog sektora u svijetu, kazali su Feni u Bosanskohercegovačkom komitetu CIGRE (BHK CIGRE).

Predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić s tim u vezi ističe da će četiri velika globalna trenda donijeti promjene u energetskom sektoru. Te su promjene neizbježne i nepovratne i one se manifestuju kroz deregulaciju, decentralizaciju, dekarbonizaciju i digitalizaciju. Posebno je naglasio značaj uspostave tržišta električne energije, kako bi svako mogao sudjelovati na tržištu energije.

– Digitalizacija je trend koji se primjećuje u čitavoj svjetskoj ekonomiji, uključujući i energetski sektor. Mnoge ‘stvari’ imaju ugrađene senzore koji su povezani na Internet, a poslovi su u svakom trenutku redefinisani interakcijom digitalnog i fizičkog svijeta. To dovodi do poboljšane povezanosti i digitalizacije što ubrzava prelazak preduzeća na poslovne modele, koristeći dobijene podatke od senzora. A za elektroenergetičare je to izuzetno prosperitetno – navode iz BHK CIGRE.

Iskusna inženjerka informacionih tehnologija Đenana Čampara i studentica Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu Esma Mušić prezentirale su referate grupe autora iz Bosne i Hercegovine.

Prvi referat bavio se primjenom automatizirane procjene nesigurnosnih rizika za pametne mreže, pri čemu naši autori uz ostalo ukazuju na to da nam sposobnost da budemo sistematični i sveobuhvatni, uz minimalne napore, zahvaljujući potpuno automatizovanom rješenju za procjenu rizika, daje priliku da budemo proaktivni i zaštitimo našu kritičnu infrastrukturu, te omogućimo nesmetanu isporuku električne energije krajnim kupcima.

Drugi rad “Konceptualiziranje hibridnog elektroenergetskog sistema i dizajn mikro mreže za snabdijevanje udaljenog turističkog sela” polazi od toga da je naša zemlja bogata prirodnim bogatstvima, te da odmor u udaljenim planinskim selima nije samo zanimljiv stranim turistima, već i domaćim. Novi pristup u načinu elektrifikacije ovakvih mjesta bi smanjio zagađenje, povećao primamljivost za turizam, ali i napravio velike uštede.

Mnoge zemlje su napravile tranziciju prema lokalnoj proizvodnji električne energije na udaljenim područjima, tako da danas u svijetu postoje cijela sela koja na krovovima kuća imaju instalirane solarne panele.

– Nesumljivo je da ideje iz ovog referata predstavljaju budućnost i držanje koraka sa vremenom i novim tehnologijama iz oblasti elektroenergetike. Tokom sesije primijećeno je da je ovaj referat napisala i “branila” studentica što je na ovoj konferenciji prava rijetkost – navode iz BHK CIGRE.

 

(FENA)