Erdogan u Moskvi: Dostići trgovinsku razmjenu od 100 milijardi dolara

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u Moskvi se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i tom prilikom izjavio kako je trilateralnim samitima pokrenutim u okviru mirovnog procesa u Astani privučena pažnja cijelog svijeta.

“Trilateralni samiti koje smo pokrenuli procesom u Astani, bilo da su održani u Sočiju, Ankari ili Teheranu, su susreti koji su privukli pažnju cijelog svijeta. Vjerujem da će i ovaj naš susret i nastavak ovog procesa biti veoma korisni”, rekao je Erdogan prije početka sastanka sa Putinom.

Istakao je kako su trgovinski odnosi Turske i Rusije svake godine sve intenzivniji i snažniji.

“Naravno, postavili smo pred nas veliki cilj, a to je dostići trgovinsku razmjenu od 100 milijardi dolara”, kazao je predsjednik Turske.

Ruski lider je istakao da uprkos tome što su vlasti poduzele sve što je u njihovoj moći došlo je do katastrofe u Kerču.

“Izražavam saučešće zbog stradalih”, kazao je Putin te dodao kako česti sastanci s turskim predsjednikom Erdoganom daju rezultate.

Predsjednik Republike Turske Erdogan doputovao je danas u jednodnevnu radnu posjetu Rusiji.

Erdogana su na moskovskom aerodromu Vnukovo dočekali zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Gruško, čelnik Odjela državnog protokola Igor Bogdašev, ambasador Republike Turske u Moskvi Mehmet Samsar i drugi zvaničnici.

Delegaciju Turske čine ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, odbrane Hulusi Akar, energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, šef Obavještajne službe Hakan Fidan, glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin i šef Ureda za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun.

Osim sastanka s predsjednikom Putinom, planiran je i sastanak delegacija, a očekuju se razgovori o bilateralnoj saradnji, regionalnim i globalnim pitanjima, među kojima je i situacija u Siriji.

Biznis.ba / AA