Goražde: Za sanaciju puta Pijesak – Ilovača 310.000 KM

U mjesnoj zajednici Ilovača – Grad Goražde počela je sanacija putne komunikacije koja je dio Regionalnog puta R448-a, a u nadležnosti je Bosanskopodrijskog kantona.

Za asfaltiranje dionice Pijesak – Ilovača u dužini od oko kilometra iz budžeta Direkcije za ceste ministarstva za privredu BPK-a bit će izdvojeno 310.450 KM.

Predsjednik Savjeta MZ Ilovača Bahto Ličina naglasio je da je riječ o značajnom projektu na koji mještani čekaju godinama, a čija realizacija će doprinijeti opstanku ljudi na ovim prostorima.

– Stanovnici MZ Ilovača su imali dugogodišnji problem loše putne komunikacije i Direkcija za ceste i Ministartsvo privrede utvrdili su da je to gorući problem ove MZ. Izdvojili smo više od 310.000 KM za afaltiranje putnog pravca u dužini od oko jednog kilometra i nadam se da će stanovnici ovog dijela grada imati kvalitetniju putnu komunikaciju – kazala je prmeijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Napomenula je da je rok za izvođenje radova  90 dana, te da, ukoliko vremenski uslovi dozvole, očekuje da oni budu okončani i prije.

Ministar za privredu BPK Mensad Arnaut podsjetio je da je ta putna komunikacija ranije bila u u nadležnosti Grada Goražda, te da je krajem 2019. Vlada FBiH taj dio proglasila regionalnim putem a riječ je o dionici Osanica – Orahovice – Prača u dužini od 32 kilometra.

– Tada smo namjenska sredstva iz Direkcije za ceste u Ministarstvu privrede počeli koristiti za uređenje ovih putnih pravaca. S obzirom na to da je dio puta od Osanice do Ilovače saniran kreditom Saudijskog fonda posredstvom Grada Goražde, projekat nije bio završen do kraja i ostalo je oko 900 metara na dionici Pijesak – Ilovača. Mi smo putem javnog poziva odabrali izvođača i radovi su počeli kako bi i taj dio okončali – istaknuo je Arnaut.

Dodao je da će pored sanacije putnih pravaca na regionalnom putu R448, Direkcija za ceste i ministarstvo privrede putem projekata nižih nivoa vlasti podržati i sanaciju nekategorisanih putnih pravaca.

 

(FENA)